Statele est-europene au decis suplimentarea stocurilor de gaze naturale, dupa ce Rusia a scazut livrarile catre mai multe state. Decizia a fost determinata de o temere privind o eventuala intrerupere a livrarilor din Rusia la iarna, Romania fiind unul dintre putinele state care isi poate asigura majoritatea necesarulu de gaze din productia interna.

Romania produce o cantitate semnificativa de gaze naturale, iar facilitatile de inmagazinare a gazelor, cu o capacitate totala de 2,8 miliarde de metri cubi, sunt pe jumatate pline, relateaza Bloomberg. De altfel, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat recent ca autoritatile din Bucuresti sunt pregatite pentru o eventuala criza in alimentarea cu gaze de import, in contextul conflictului dintre Rusia si Ucraina, sustinand ca stocurile pentru iarna vor fi de 2,5 miliarde de metri cubi.

Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi, arata Mediafax. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.

Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale catre Romania fata de nivelul planificat, fara ca autoritatile de la Bucuresti sa fie informate oficial. Ministrul Nicolescu a declarat pentru MEDIAFAX ca productia de gaze a Romaniei este in aceasta perioada de 30 milioane metri cubi pe zi, in timp ce importurile sunt nesemnificative, de numai 0,5 milioane metri cubi.

Daca Republica Ceha si Polonia au suficient spatiu de inmagazinare a gazelor naturale, Serbia, ale carei depozite au o capacitate de doar 450 milioane de metri cubi de gaze, ar putea sa ceara guvernului ungar sa inmagazineze o cantitate suplimentara de pana la 200 de milioane de metri cubi, potrivit ministrului Energiei sarb, Aleksandar Antic.

De asemenea, Slovacia a anuntat ca isi va extinde reteaua de depozite in urmatoarele zile pentru a inmagazina cantitati suplimentare de gaze. Desi gradul de dependenta al tarilor est-europene de importurile de gaze din Rusia variaza de la stat la stat, per total, regiunea se bazeaza mai mult pe livrarile Gazprom decat economiile din vestul Europei.

Letonia este singura capabila sa supravietuiasca iarna aceasta fara gaze din Rusia.

"Letonia este singura capabila sa supravietuiasca iarna aceasta fara gaze din Rusia. Celelalte tari din centrul si estul Europei nu au destula capacitate de inmagazinare", a declarat Mikhail Korchemkin, analist al East European Gas Analysis.

Bulgaria si Serbia sunt unele dintre cele mai vulnerabile state in cazul in care Gazprom ar decide sistarea livrarilor, in contextul in care isi asigura aproape integral necesarul de gaze din Rusia, via Ucraina. "Bulgaria va avea cel mai mult de suferit in absenta gazelor care tranziteaza Ucraina. Cat despre potentialele importuri de gaze naturale lichefiate ale Lituaniei si Poloniei, acestea ar acoperi doar 25%-30% din cantitatile zilnice de gaze rusesti livrate prin Ucraina", a afirmat Korchemkin.

Rezervele de gaze ale Lituaniei sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de consum pana in decembrie, cand este preconizata inaugurarea unui nou terminal de gaze naturale lichefiate, a afirmat premierul Algirdas Butkevicius, in timp ce oficialii din Letonia au declarat ca stocurile interne sunt suficiente pentru a asigura consumul pentru mai mult de un an.

Pe de alta parte, companiile nationale de gaze din Slovacia si Polonia, tari care la randul lor exporta gaze catre Ucraina de la izbucnirea conflictului cu Rusia, au raportat in ultimele zile scaderi ale cantitatatilor de gaze livrate de Gazprom.

Livrarile de gaze catre Austria au fost de asemenea reduse cu 15% joi si vineri, a declarat purtatorul de cuvant al companiei OMV, care insa a adaugat ca OMV primeste oricum o cantitate mai mare de gaze decat necesarul, iar depozitele companiei sunt 98% pline.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri