La sfarsitul reuniunii lunare de politica monetara, Banca Central Europeana (BCE) a majorat, joi, rata dobanzii de referinta cu 0,25 puncte procentuale, pana la trei la suta, pentru a face fata presiunilor inflationiste persistente din zona euro, aceasta fiind a patra majorare a ratei din ultimele opt luni, informeaza Rompres.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ca banca "va continua sa monitorizeze foarte strans" riscurile stabilitatii preturilor, dar nu a utilizat cuvantul "vigilenti", cuvant care a semnalat ultimele patru majorari de rata.

Decizia a venit la o zi dupa ce Banca Centrala a Angliei a facut aceeasi miscare de a majora rata dobanzii de referinta cu 0,25 puncte procentuale, pana la 4,75 la suta.

Datele economice pentru zona euro, publicate saptamana aceasta, au demonstrat ca inflatia continua sa fie ridicata, in timp ce recuperarea economica a zonei castiga teren, ceea ce a consolidat estimarile pietelor.

Inflatia interanuala in zona euro s-a mentinut, in iulie, la 2,5 la suta, potrivit Biroului European de Statistica - Eurostat.

BCE si-a aratat recent ingrijorarea fata de riscurile cresterii preturilor in zona euro, in special in urma scumpirii energiei si a cresterii semnificative a masei monetare si a creditelor acordate.

Un motiv pentru aceasta majorare ar fi riscurile de derapaj al preturilor ca urmare a cresterii pretului petrolului, dar si presiunile inflationiste legate de abundenta de lichiditati pe piata, masurata prin indicatorul M3.

Insa, orice gest de majorare a dobanzilor va depinde de o continuare a relansarii economice in zona euro, datele statistice viitoare fiind cruciale in acest sens. La mijlocul lunii august 2006 vor fi publicate datele referitoare la cresterea Produsului Intern Brut al zonei euro in al doilea trimestru.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
BT: Discutiile despre modificarea ROBOR? Un inceput de dialog
Setari Cookie-uri