Seful statului francez, care a indemnat vineri la o "dezescaladare" in conflictul ucrainean, va efectua o escala neprevazuta in capitala rusa, pe drumul de intoarcere catre Paris dintr-o vizita oficiala in Kazahstan, a precizat presedintia. Aceasta intalnire bilaterala, organizata la solicitarea presedintiei franceze, al carei principiu a fost propus vineri seara, "probabil" va avea loc pe un aeroport din Moscova, potrivit Mediafax.

Ultima intalnire intre Hollande si Putin a avut loc pe 15 noiembrie, la summitul G20 de la Brisbane, in Australia. Presedintele francez, aflat in vizita in Kazahstan, a indemnat vineri la o detensionare in conflictul ucrainean, la o zi dupa ce Putin a insistat, in discursul anual din Parlament, asupra responsabilitatii Occidentului in acest conflict.

"Tensiunea, presiunea nu sunt niciodata o solutie", a subliniat seful statului francez intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau kazah Nursultan Nazarbaiev, pledand pentru o "dezescaladare" mai intai "verbala", iar apoi "in actiunile" militare din Ucraina. "Eu nu am incetat niciodata sa caut dialogul", a insistat el, Franta aflandu-se, in opinia sa, "intr-o pozitie care-i permite sa stea de vorba si cu unii si cu altii" si sa aiba "increderea" lor.

Evocand cu jumatate de gura decizia pe care a luat-o de a amana livrarea catre Rusia a doua nave de razboi de tip Mistral pana la solutionarea politica a crizei ucrainene, François Hollande a vorbit despre "decizii care-ti permit sa te faci ascultat, fara slabiciune", si despre "pozitii ferme". "Vom colabora in cautarea tuturor punctelor care vor permite clarificarea si angajarea unei dezescaladari" de care "avem nevoie, deoarece exista in continuare riscul unei escaladari suplimentare si amenintari grave la adresa economiei intregii regiuni", a declarat Hollande.