Rubla, o moneda "costisitoare" in 2014: vezi cat a cheltuit Banca centrala a Rusiei pentru sustinerea ei

Banca centrala a Rusiei a cheltuit in 2014 90 de miliarde de dolari pentru sustinerea rublei, insa moneda nationala s-a depreciat cu 40% fata de dolar de la inceputul anului, arata agentia rusa de stiri ITAR-TASS.

Moneda rusa se tranzactiona la inceputul anului la 33 de unitati pe un dolar, in timp ce miercuri, in ultima sedinta din acest an, banca centrala a Rusiei afisa un curs de 56,2 ruble pentru un dolar. Deprecierea rublei a fost determinata de scaderea preturilor petrolului la nivel mondial, de sanctiunile impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana si SUA, pe fondul conflictului din Ucraina, precum si de situatia economica dificila a tarii, informeaza Mediafax.

"Martea neagra" a rublei

De altfel, banca centrala a anuntat ca rezervele sale internationale au scazut cu 15,7 miliarde de dolari in saptamana 13-19 decembrie, ajungand la 398,9 miliarde de dolari, cel mai redus nivel inregistrat in ultimii trei ani. La jumatatea lunii decembrie, rubla a scazut pe parcusul unei singure sedinte cu 19%, la 80,1 unitati fata de dolar, marcand cel mai mare declin din 1998, cand Rusia a intrat in incapacitate de plata a datoriilor in moneda locala.

Tot miercuri, Biroul de Statistica din Rusia a prezent primele estimari privind evolutia preturilor de consum in 2014, potrivit carora inflatia s-a accelerat cu 11,4% la nivelul acestui an, consemnand cel mai ridicat nivel din 2008. Saptamana trecuta, ministerul rus de Finante, Anton Siluanov, si-a revizuit drastic prognoza de crestere economica, anticipand o contractie a produsului intern brut de pana la 4% pentru 2015, luand in calcul un pret mediu al petrolului de circa 60 dolari/baril.

Citeste si:
Banca centrala a Rusiei: Economia rusa se va contracta cu 0,7% in T1
Banca centrala a Rusiei:...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri