OMV a depus o cerere prin care declara ca se opune vanzarii companiei bosniece Energopetrol consortiului MOL - INA , deoarece considera ca recapitalizarea firmei este ilegala, iar preluarea ar crea o pozitie anticompetitionala, a declarat, citat de NewsIn, analistul bancii de investitii Wood Company, Bram Buring.

Potrivit plangerii OMV, recapitalizarea Energopetrol este impotriva regulilor oficiale, iar forta combinata a acestor companii va avea efecte majore pe piata si va dauna competitiei de pe piata petroliera din Bosnia. Desi este posibil ca este posibil ca achizitia sa nu fie aprobata, evolutia la bursa din Budapetsa a titluluipetroliere MOL va ramane buna, a adaugat Buring.

Guvernul bosniac a aprobat vanzarea a 67% din actiunile Energopetrol pentru suma de 145 milioane dolari (aproape 90,3 milioane euro), din care 95% este destinara noilor investitii si recapitalizarii Energopetrol. Pretul platiti guvernului din Bosnia este de 6,7 milioane dolari (5,2 milioane euro)

Energopetrol, compania cu cea mai mare retea de benzinarii din Bosnia, are in prezent 66 de unitati o cota de 15% din piata bosniaca. INA este deja "un jucator mare" pe piata din Bosnia, asadar ar putea fi posibil ca departamentul anti-monopol sa respinga achizitia Energopetrol de catre MOL - INA, a aratat Buring. Cu toate acestea, Energopetrol reprezinta o parte mica pentru sud-estul Europei si nu va influenta viziunea Wood asupra evolutiei bursiere a MOL, continua analistul bancii de investitii.

Oferta de achizitie a Energopetrol trebuie aprobata de arbitrul pietei de capital din Bosnia si de oficiul bosniac al competitiei, dar si de actionarii companiei bosniace. Dupa finalizarea procesului de privatizare, 22% din Energopetrol va ramane proprietatea statului, iar 11% din capitalul social va putea fi cumparat de investitorii mici.