Nippon Steel si Mittal Steel vor investi o suma totala de 260 de milioane de dolari pentru a-si dubla capacitatea de productie de la fabrica lor comuna de tabla pentru masini din Statele Unite, a anuntat ziarul Nihon Keizai Shimbun, citat de NewsIn. Reprezentantii Nippon Steel au anuntat ca discuta un plan de crestere a capacitatii de productie pentru fabrica din SUA, insa au negat ca s-ar afla in negocieri cu Mittal. Informatia unei colaborari mai stranse intre cele doua companii a ridicat valoarea actiunilor Nippon Steel cu aproape 1,5%, la cotatia din dimineata zilei de joi.

Cotidianul economic Nihon Keizai Shimbun a mai scris ca din 2008 se va lansa o noua linie de productie, la fabrica detinuta in regim joint venture de catre Nippon Steel si de Mittal, care va dubla capacitatea anuala de productie a acestei uzine, de la 500.000 de tone, cat este in prezent, pana la un milion de tone.

Presedintele Nippon Steel, Akio Mimura, a declarat ca intentia de sporire a capacitatii de productie a uzinei din SUA vine pe fondul unui deficit acut al ofertei pentru tabla de masini de pe piata americana si al planurilor de extindere a productiei ale producatorilor japonezi de automobile.

Strategii au spus ca investitorii cumpara actiuni Nippon Steel anticipat, in asteptarea unor fuziuni si a unor achizitii importante in cursul anului viitor, cand legea corporatista japoneza va permite, pentru prima oara, companiilor listate in strainatate sa-si foloseasca propriile actiuni in licitarea pentru companiile japoneze.

"Piata este deosebit de sensibila fata de legaturile intre Nippon Steel si Mittal", a spus strategul de la Mitsubishi UFJ Securities, Norihiro Fujito. El a adaugat ca progresul recent al actiunilor Nippon Steel indica faptul ca investitorii cumpara actiuni in asteptarea unor posibile intelegeri intre aceasta companie si Mittal&Arcelor, in cursul anului viitor sau chiar mai tarziu.

Nippon Steel si Mittal au decis, luna trecuta, sa continue o alianta intre producatorul japonez de otel si compania Arcelor, care a urmat achizitionarii acesteia de catre Mittal. Aceasta intelegere va face din Mittal cea mai mare companie de otel din lume, la o mare distanta de Nippon Steel, cel mai apropiat rival.