"Tratarea diferita a unor creditori care detin acelasi tip de obligatiuni poate ridica probleme legale, dar va impiedica ca Grecia sa fie considerata in default de unele agentii de evaluare financiara, precum Standard&Poor’s, care iau in considerare doar riscul de default al datoriilor catre creditorii privati”, a explicat Tom Elliott, specialist in investitii financiare la deVere Group, relateaza MarketWatch, citat de agentia Mediafax.

Un reprezentant al Standard & Poor’s a confirmat ca ratarea platii datoriei catre FMI nu va declansa retrogradarea ratingului Greciei la nivelul "default selectiv".

La inceputul acestei luni S&P a retrogradat cu o treapta calificativul Greciei pentru datoriile pe termen lung, aflat deja in categoria junk, nerecomandata investitiilor, de la nivelul CCC+ la CCC, considerand ca statul elen poate intra in default-ul datoriilor catre creditorii privati in urmatoarele 12 luni, daca autoritatile nu vor ajunge la un acord cu creditorii institutionali.

In martie 2012, creditorii privati ai Greciei au acceptat reevaluarea obligatiunilor (haircut), acceptand un schimb intre obligatiunile detinute cu unele noi, cu dobanzi mai scazute si perioade mai lungi de maturitate. Pierderile generate de noile obligatiuni s-au ridicat la aproximativ 50%.

Investitorii in obligatiuni elene au fost optimisti luni ca acordul cu creditorii institutionali va avea loc in curand, astfel incat randamentul titlurilor pe termen de 10 ani a scazut cu 1,32 puncte procentuale, la 11,284%, inregistrand cel mai amplu declin dupa 3 februarie, potrivit datelor Tradeweb.

Potrivit criteriilor S&P, in 2012 Grecia a intrat de doua ori in default.

Citeste si:

Luni seara a avut loc la Bruxelles un summit extraordinar pe tema datoriei Greciei al sefilor de stat si de guvern din zona euro, la finalul caruia seful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a salutat noile propuneri ale Atenei, apreciind ca "reprezinta un progres major".

Potrivit lui Juncker, un acord intre Grecia si creditorii sai. BCE, UE si FMI, va fi semnat, cel mai probabil, in cursul acestei saptamani.

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca e nevoie de "o munca in regim intensiv", deoarece timpul este "foarte scurt".

Merkel a evitat sa se pronunte asupra unei eventuale restructurari a datoriei Greciei, in schimb si-a exprimat dorinta ca tara sa ramana in zona euro.

Potrivit presedintelui francez François Hollande, bazele unui acord intre Grecia si creditorii sai au fost reunite luni seara.
In lipsa unui acord cu creditorii, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se incheie pe 30 iunie.