In cadrul acordului cu Grupul Bruxelles (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Mecanismul European de Stabilitate), Grecia urmeaza sa primeasca un credit de inca 86 de miliarde de euro, conform noului program de asistenta financiara. In schimbul imprumutului, Guvernul Alexis Tsipras, reinstalat in functie dupa recentul scrutin parlamentar, trebuie sa aplice reforme fiscale, in domeniul pensiilor, sanatatii, in sectorul financiar si in administratia publica, potrivit Mediafax.

"Implementarea reformelor nu va fi usoara. Dar suntem obligati sa luam aceste decizii chiar daca nu ne plac. Reformele sunt necesare pentru a scoate Grecia de sub sistemul de supraveghere si pentru a incepe imediat negocierile in sensul restructurarii datoriei suverane", afirma Tsipras, potrivit site-ului agentiei Reuters. "Principalul nostru obiectiv este sa iesim de sub sistemul de monitorizare si sa obtinem acces la pietele financiare. O conditie necesara este si sa relansam cresterea economica", sustine Tsipras.

Politicianul de extrema-stanga si-a schimbat radical pozitia imediat dupa referendumul din iulie, prin care au fost respinse masurile de austeritate. Tsipras a acceptat planul de reforme propus de creditori, iar acum, dupa castigarea alegerilor, promite ca le va aplica in totalitate. "Trebuie sa ne asiguram ca erorile facute in trecut nu vor fi repetate", a spus Tsipras, referindu-se la primul mandat de prim-ministru, care a durat sapte luni. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.