Papa Francisc a ajuns, sambata dimineata, pe insula greaca Lesbos, pentru a vizita o tabara in care se afla peste 3.000 de imigranti ce risca sa fie deportati in Turcia, pentru a-si exprima solidaritatea fata de cei care incearca sa ajunga in Europa, relateaza BBC News online, potrivit Mediafax.

Insula Lesbos este una dintre principalele porti de intrare in Grecia, deci pe teritoriul Uniunii Europene, pentru milioane de imigranti care au ajuns in Europa anul trecut.

Dar in baza acordului UE-Turcia incheiat pe 18 martie care prevede returnarea imigrantilor clandestini in Turcia, mii de imigranti sunt blocati pe insula, asteptand procesarea solicitarilor de azil pentru a li se spune daca pot ramane in tara sau urmeaza sa fie deportati in Turcia.

Vaticanul insista ca vizita Papei este pur umanitara si religioasa si ca nu trebuie perceputa ca o critica la adresa deportarilor.Suveranul Pontif a efectuat o vizita asemanatoare in insula Lampedusa din Italia in 2013 pentru a-si manifesta aceeasi sustinere fata de imigranti, dupa ce zeci au murit in incercarea de a traversa Mediterana.

Papa a fost primit pe aeroportul din Lesbos de premierul grec, Alexis Tsipras, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului si Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei.

Fifor a vorbit in SUA despre...
Citeste si: Fifor a vorbit in SUA despre maturitatea strategica a Romaniei

"Este o calatorie putin diferita de celelalte. Este o calatorie marcata de trsitete (...) Ne confruntam cu cea mai grava criza umanitara dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial", a declarat Francisc presei in timpul zborului.

In tabara de imigranti, Papa se va intalni cu minori neinsotiti care au ajuns pe insula si, mai tarziu, va tine un minut de reculegere pentru cei care au murit in incercarea de a traversarea Mediterana, in cautarea unei vieti mai bune. In centrul de detentie din Moria, pe care il va vizita impreuna cu Patriarhul Bartolomeu, se afla peste 3.000 de imigranti care stau in conditii deplorabile, potrivit lucratorilor umanitari.

In ajunul vizitei Suveranului Pontif, un imigrant sirian a incercat sa se sinucida in centrul respectiv dupa ce i s-a spus ca trebuie sa fie deportat in Turcia, dar a fost oprit de politia greaca.

Papa Francisc ii critica la...
Citeste si: Papa ii critica la Vilnius pe cei care ''ii expulzeaza pe altii''


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Papa Francisc sprijina Pactul global cu privire la imigrantii