Liderul Bisericii Catolice a catalogat vineri, in timpul unei vizite la Erevan, drept genocid uciderea in masa a etnicilor armeni de catre oastea otomana in timpul primului razboi mondial. Mai mult, papa Francisc a vorbit despre martiriu armenilor in 1915, scrie RT, potrivit News.ro.

De asemenea, este pentru a doua oara cand papa mentioneaza ca uciderea armenilor a reprezentat un genocid. Termenul are implicatii financiare si legale, intrucat le permite armenilor sa ceara despagubiri pentru crimele comise de oastea turca in urma cu mai bine de un secol.

Anul trecut, liderul catolicilor a recunoscut genocidul armean. Declaratia sa a provocat reactii imediate din partea turcilor. Papa Francisc a inceput vineri o vizita de trei zile la Erevan. Armenia este prima tara din lume care a transformat crestinismul intr-o religie de stat. Pontiful a vorbit in fata unei audiente armene despre atrocitatile comise de jihadistii Statului Islamic impotriva crestinilor din Orientul Mijlociu.

Aceasta este prima vizita a papei Francisc in Armenia si prima calatorie a unui lider catolic in micul stat din Caucaz in ultimii 15 ani. Ultima data, papa Ioan Paul al II-lea a luat parte in 2001 la aniversarea a 1.700 de ani de la decretarea statului crestin armean. Francisc a fost intampinat de presedintele Serzh Sargsian si de liderul catolicilor armeni, Karekin al II-lea.

Turcia sustine de peste un veac ca nu a fost vorba de nicio campanie organizata si structurata pentru eliminarea armenilor, care sunt majoritari crestini, si nu exista nicio dovada ca autoritatile otomane au primit ordine in acest sens.

Citeste si:
Papa Francisc condamna utilizarea telefoanelor mobile in timpul mesei
Papa Francisc a indemnat...

Sursa foto: Drop of Light / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
VIDEO Incident neplacut pentru Papa Francisc