Surse analiza: Marsh si Gov.uk.

Marea Britanie ramane in UE

Marea Britanie ramane in UE

Desi liderii Uniunii Europene s-au intrecut in a declara cat mai direct si mai dur populatiei din Marea Britanie ca trebuie sa inceapa deindata procesul formal (prin articolul 50 din Tratatul de la Lisabona) de parasire a spatiului comunitar, dupa rezultatul referendumului Brexit, varianta ramanerii a britanicilor in UE, pana la urma, nu este de ignorat. Si aici exista doua scenarii posibile: fie se va organiza un al doilea referendum (la solicitarea UE?), fie, in urma negocierilor, timpul va ameliora tensiunile, iar Marea Britanie isi va recapata mai multe puteri suverane de la Bruxelles, in special in privinta imigratiei din si afara spatiului comunitar.

De ce? Pentru ca situatia actuala este fara precedent, in conditiile in care nici un membru nu a ales anterior sa paraseasca Uniunea Europeana. Din cauza complexitatii negocierilor necesare, cabinetul britanic a prezis intr-un raport ca ar putea dura pana la un deceniu sau mai mult pentru ca cele doua parti sa negocieze un nou acord si sa inlocuiasca tranzactiile comerciale curente.

Lucian Milasan / Shutterstock

Un acord comercial liber, intre Marea Britanie si UE

Un acord comercial liber, intre Marea Britanie si UE

Conform acestui scenariu, Marea Britanie ar avea propriile reguli cu privire la imigratie si o politica comerciala independenta fata de Uniunea Europeana, insa doar un acces limitat la piata unica. Un acord de liber schimb similar este negociat in prezent intre UE si Canada. Acest scenariu ar avea totusi un impact moderat asupra economiei Regatului Unit.

Acordul dintre Uniunea Europeana si Canada nu ofera acces liber (scutit de taxe) pentru toate bunurile pe care Canada le exporta, nu acopera o serie de servicii din sectoare cheie, cum ar fi audio-vizuale si majoritatea transportului aerian si obliga statul de pe continentul american sa accepte normele UE (de export), precum si cotele asupra unor exporturi agricole. Negocierile cu privire la acest acord au durat sapte ani si, totusi, nu este inca in vigoare.

GrAl / Shutterstock

Marea Britanie devine parte a Spatiului Economic European

Marea Britanie devine parte a Spatiului Economic European

Acest scenariu ar avea cel mai mic impact asupra economiei Regatului Unit si a comertului sau, din moment ce tarile din Spatiul Economic European au acces la piata unica. Regulamentele si directivele UE s-ar aplica in continuare in Marea Britanie, care ar contribui in continuare la bugetul Uniunii. Cu toate acestea, Marea Britanie nu ar beneficia o politica independenta in ceea ce priveste imigratia. Modelul mentionat anterior este cel negociat de UE cu Norvegia. Norvegia se afla in Spatiul Economic European, dar nu si in UE. Totusi, acesta reprezinta modelul cel mai integrat cu piata unica, ceea ce inseamna ca Norvegia are acces considerabil pe piata UE.

De asemenea, Marea Britanie va lua parte la unele actiubi comune non-economice importante, dar negociate separat, cum ar fi contra-terorismului. Modelul include insa si multe dintre obligatiile esentiale ale aderarii la UE, precum contributia la cheltuielile comunitare. Norvegia este, totodata, obligata sa urmeze cele mai multe dintre regulile pietei unice, desi nu are drept de veto cu privire la modul in care sunt realizate aceste reguli. Norvegia trebuie sa accepte libera circulatie a persoanelor si sa faca parte din spatiul Schengen. In prezent, Norvegia are o pondere mai mare de imigranti din UE pe cap de locuitor decat ​​Marea Britanie.

Samot / Shutterstock

Marea Britanie intra intr-un tratat de integrare bilaterala cu UE

Marea Britanie intra intr-un tratat de integrare bilaterala cu UE

In acest scenariu, Marea Britanie ar intra intr-un acord cu UE similar cu cel dintre Elvetia si Uniune. Acest lucru ar avea probabil un impact moderat asupra economiei Regatului Unit, asupra comertului si imigratiei. Marea Britanie ar avea probabil un acces limitat la piata unica.

Acordul Elvetiei cu UE merge mai departe in replicarea beneficiilor aderarii la UE, dar aduce o proportie mai mare a obligatiilor, inclusiv in ceea ce priveste acceptarea politicii de libera circulatie a persoanelor, o contributie semnificativa la cheltuielile UE, precum si conformarea cu majoritatea normelor care reglementeaza piata unica.

Family Business / Shutterstock

Marea Britanie va face schimb de bunuri si servicii cu UE ca o tara terta

Marea Britanie va face schimb de bunuri si servicii cu UE ca o tara terta

Daca nu se va ajunge la nici un acord comerciale si se vor aplica doar regulile Organizatiei Mondiale a Comertului, Marea Britanie va face comert cu UE, intr-un mod similar cu alte tari, precum Stele Unite. Acest scenariu ar avea probabil cel mai mare impact asupra economiei Regatului Unit. Politica cu privire la imigratie a Marii Britanii va deveni si ea independenta.

Marea Britanie, la fel ca toate celelalte tari ale UE, este membra a OMC, dar, acest statut nu ofera acces preferential la piata unica sau la oricare dintre cele 53 de piete cu care UE a negociat acorduri de liber schimb. Aceasta situatie ar afecta, de asemenea, pretul bunurilor importate si platite de catre consumatorii din Marea Britanie, in cazul in care tarife reciproce vor fi aplicate importurilor din tarile UE. In acelasi timp, Marea Britanie nu ar avea obligatia de a se implica in combaterea criminalitatii sau a terorismului la nivelul UE.

JMiks / Shutterstock

Sursa foto: ptystockphoto / Shutterstock