Economistul britanic Oliver Hart, de la Universitatea Harvard, si finlandezul Bengt Holmstrom, de la Massachusetts Institute of Technology, au castigat premiul Nobel pentru economie pentru 2016, datorita contributiei lor pentru teoria contractului, a anuntat luni Academia Regala Suedeza de Stiinte, scrie News.ro.

"Activitatea lor stabileste o baza intelectuala pentru proiectarea politicilor si institutiilor in numeroase domenii, de la legislatia falimentului la organismele politice”, a explicata Academia la anuntarea premiului de 8 milioane de coroane suedeze (928.000 de dolari).

Hart este profesor de economie la Universitatea Harvard, in timp ce Holmstrom este profesor de economie si management la Massachusetts Institute of Technology.

"M-am trezit la 4:40, intrebandu-ma daca este prea tarziu sa se intample in acest an, dar din fericire a sunat telefonul. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa imi imbratisez sotia si sa imi trezesc fiul mai mic”, a spus Hart despre premiul Nobel, pe contul sau oficial de Twitter.

Lucrarea lui Hart a contribuit la intelegerea a ce companii ar trebui sa fuzioneze si mixul corect de finantare, precum si cand ar trebui institutii precum scolile sa fie private sau publice, potrivit Academiei. Activitatea lui Holmstrom a contribuit la modul de formulare a contractelor pentru directori.

Citeste si:
Laureatii Premiului Nobel, recrutati de startup-urile blockchain
Laureatii Premiului Nobel...

Premiul pentru economie, numit oficial Premiul Sveriges Riksbank in Stiinte Economice, in memoria lui Alfred Nobel, a fost creat in 1968, nefacand parte din grupul original de premii stabilit de magnatul dinamitei in 1895.

Premiile pentru psihologie sau medicina, fizica, chimie si pace au fost acordate saptamana trecuta. Premiul pentru literatura urmeaza sa fie anuntat joi.

Sursa foto: Vladislav Gajic/Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
De vorba cu romanul castigator al premiului Nobel Jr. pentru stiinte