Asadar, fara alte comentarii, sa aruncam o privire asupra candidatului republican Donald Trump si sa incercam sa venim cu 10 urmari plauzibile ale unui mandat al sau la presedintia Statelor Unite asupra carora ne-ar face mare placere sa va exprimati opiniile.

Pesoul mexican se va prabusi

Pesoul mexican se va prabusi

Este bine documentat faptul ca pesoul mexican a devenit un indicator pentru sperantele de victorie ale lui Donald Trump, iar fiecare semn pozitiv in favoarea candidatului republican este intampinat cu o scadere pentru peso. Atunci cand s-a dezvaluit faptul ca Clinton suferea de pneumonie in a doua saptamana a lunii septembrie, cursul USD / MXN a atins un maxim absolut si a ajuns foarte aproape de a depasi pragul de 20.0.

Revenirea ei ulterioara si performanta in dezbaterile unu-la-unu, alaturi de incapacitatea lui Trump de a evita, din acel moment incolo, derapaj dupa derapaj (derapaje fabricate de el in 95% din timp) a adus perechea la un 18.50 mai usor de digerat, dar se afla totusi mult deasupra nivelului din vara lui 2015, inainte de anuntul lui Trump ca va candida pentru nominalizarea din partea republicanilor, cand era aproape 15.50.

Promisiunea lui Trump de a construi un zid pentru a-i impiedica pe imigrantii ilegali sa treaca granita ar putea aduce beneficii unora precum producatorul mexican de ciment Cemex SAB si i-ar putea face pe altii, precum Granite Construction,Tetra Tech, Caterpillar si Fluor sa devina foarte interesati, dar va exista o prabusire abrupta si direct corelata cu acest lucru a pesoului daca victoria lui Trump este confirmata pe 9 noiembrie.

Oricine poate estima cat de lunga si cat de abrupta ar putea fi acea cadere, dar este foarte posibil sa se depaseasca pragul de 20.00 in scurt timp inainte de a gasi un echilibru cateva luni mai tarziu. La fel cum GBPUSD isi gaseste noul nivel la patru luni dupa ce Marea Britanie a decis sa paraseasca UE, o devalorizare similara a peso nu poate fi omisa, desi e posibil sa revina la un nou echilibru mai repede decat lira sterlina.

Cota de probabilitate: Peso va scadea, dar chestiunea e cat de mult. Ii dam 8/10 sanse sa atinga un nou maxim absolut si sa treaca de 20.0.

AGCuesta / Shutterstock

Si un salt la dreapta

Si un salt la dreapta

Desigur, este evident ca mare parte din discursul lui Trump s-a bazat pe cel mai mic numitor comun, nationalismul, si nu trebuie sa fii expert ca sa-ti dai seama de o trecere brusca catre dreapta in spectrul politic american ce va avea repercusiuni enorme pe scena internationala.

Atractia pentru discursul lui Trump manifestata de o mare parte dintre sustinatorii sai ferventi a facut ca chinezii, mexicanii, europenii (in cele din urma a militat pentru Brexit in momentul in care a inteles ce insemna de fapt Brexit) si multi altii sa devina tinte, pe masura ce trecerea catre protectionism se inteteste.

De fapt, abia daca exista vreo natiune care sa fi scapat de limba ascutita a lui Trump, cu exceptia stranie a rusilor (mai multe despre asta, mai tarziu), pe masura ce mantra „America prima” i-a facut sa rada necontrolat, iar minoritatile au devenit stresate de directia unei tari fondate pe imigratie si principiile „creuzetului” (melting pot).

Ce semnifica aceasta zdruncinatura spre dreapta? Ne putem astepta, cel putin, la ridicarea unor bariere de tarife ca o oglindire a acelui zid mexican si o intoarcere spre interior a politicii externe americane ceea ce lasa scena politica internationala mai mult la cheremul altor jucatori geopolitici mari precum Rusia si China.

In cel mai rau caz, am putea fi martorii unei lovituri de gratie pentru Natiunile Unite cu Trump presedinte. Desi ONU are o istorie cu suisuri si coborasuri si se confrunta cu critici legate de coruptie si ineficienta, a reusit sa tina departe dusmanii inversunati in mare parte a ultimilor 70 de ani.

Avand in vedere ca dispretul Rusiei fata de ONU este mult prea evident, iar China cauta sa-si securizeze pozitia de suprematie in Marea Chinei de Sud, ONU deja se chinuie sa stabileasca o baza comuna in cadrul Consiliului de Securitate. Un presedinte la Casa Alba cu un dispret similar pentru arta compromisului si a negocierii va avea putin timp pentru structurile ONU care, in cele din urma, reprezinta o piatra de temelie a acelui status quo pe care il critica Trump atat de aspru.

Desi aceasta afirmatie pare excentrica, colapsul nefericitei Ligi a Natiunilor din perioada dintre cele doua razboaie dovedeste precedentul. Atunci cand conduce protectionismul, institutiile supra-nationaliste (atentie, UE) sunt supuse unei presiuni imense.

Probabil ca ONU va continua sa supravietuiasca unui mandat Trump. Dar eficienta sa va fi probabil deteriorata grav de o victorie a lui Trump.

Cota de probabilitate: saltul zdruncinat spre dreapta este o certitudine (9/10), insa un ONU slabit va supravietui. Notam destramarea finala a celei din urma cu 2/10 sanse.

Gino Santa Maria / Shutterstock

Zilele lui Yellen sunt numarate

Zilele lui Yellen sunt numarate

Presedintele Rezervei Federale, Janet Yellen, a fost prins in schimbul de focuri dintre Trump si Clinton, iar Trump a fost explicit in afirmatii spunand ca Fed a fost folosita ca un instrument politic de catre sistem.

Doar performantele cumva sterse ale lui Yellen ar putea fi indeajuns pentru ca atat Clinton, cat si Trump, sa o priveasca critic in 2018, atunci cand mandatul ei va fi revizuit, dar este sigur ca Trump va avea grija sa o dea afara cu prima ocazie.

De asemenea, este foarte probabil ca Trump sa incerce sa limiteze rolul Fed-ului insusi, care a devenit un convenabil (si uneori pe merit) tap ispasitor pentru relele ce afecteaza electoratul ce formeaza baza de sustinatori ai candidatului republican. Esecul Fed de a trata in mod adecvat urmarile crizei financiare globale si alimentarea unui boom al capitalurilor proprii care a facut prea putine pentru a aborda problemele economiei reale au facut ca institutia sa devina vulnerabila in fata atacurilor din toate partile spectrului politic, dar mai ales din partea acelui segment de dreapta, care s-au atasat instigarii nervoase la furie.

Cota de probabilitate: 10/10 daca Trump intra pe usa Casei Albe.

GongTo / Shutterstock.com

QuItaly

QuItaly

Este poate putin simplist sa facem comparatie intre referendumul din Italia de pe 4 decembrie si votul Brexit, dat fiind ca primul este despre o reforma constitutionala, nu este un vot direct legat de statutul de membru UE.

O infrangere pentru efortul primului ministru Matteo Renzi catre un vot „Da” va fi, insa, o lovitura puternica pentru pro-european si mai mult ca sigur acesta va demisiona, o alta zdruncinatura catre extreme si, de asemenea, un atac impotriva ideii supra-nationale ce a sustinut Europa din 1945 si care se intrupeaza in UE si moneda comuna.

O infrangere a lui Renzi va duce aproape sigur la o noua runda de alegeri si la oportunitatea ca miscarea populista M5S (MoVimiento 5 Stelle – Miscarea de Cinci Stele) din Italia sa dea o lovitura decisiva pe frontul nationalist.

O victorie a lui Trump va hrani discursul anti-sistem si va deschide si mai larg usa pe care scrie ca totul e posibil. O pierdere a lui Renzi va avea un efect de domino dupa Brexit si va pune o si mai mare presiune pe Bruxelles care deja incearca sa faca fata unui baietel obraznic din colt.

Gandul ca ar putea sa aiba de-a face cu doi la un moment dat este aproape prea mult pentru cei asemenea lui Donald Tusk, iar acestia se vor ruga pentru o victorie a lui Renzi, o victorie ce va avea mai multe sanse daca Trump nu reuseste.

Cota de probabilitate: 7/10 daca Trump castiga, dar 3/10 daca Clinton reuseste. Nu este legata inextricabil, dar alimenteaza intregul discurs anti-status quo.

Per Bengtsson / Shutterstock

Polarizarea media

Polarizarea media

Strict vorbind, aici e vorba mai putin despre libertatea restrictiilor presei si mai mult despre acea ciudata polarizare a stirilor din SUA care duce la faptul ca votantii se uita doar la stirile de la posturile de televiziune care le hranesc in mod automat convingerile si, din pacate, prejudecatile.

Fox News este un exemplu notoriu pentru ca a luat-o pe o cale care are multe in comun cu mesajul promovat de Trump. Este putin probabil ca acest lucru sa se schimbe pe parcursul unui mandat Trump si cel mai probabil va deveni mai extrem. Iar continuarea logica a acestui proces este ca viziunea opusa va deveni si aceasta din ce in ce mai extrema pentru a tine pasul cu retorica.

Si atunci nu e de mirare ca restul lumii se uita la ce se intampla in SUA dand din cap cu ingrijorare si cu un pic mai multa perplexitate. Tara care oferea pe vremuri atat de multe in ce priveste libertatea presei a devenit, din anumite puncte de vedere, o parodie a unui stat comunist. Da, libertatile inca exista pe hartie, dar sefii din presa, probabil la cheremul patronilor bogati, furnizeaza o directie care este in acord complet cu mesajul „partidului” asa cum, sa zicem, Xinhua din China ar fi de asteptat sa faca cu autoritatile de la Beijing. Vremuri grele.

Cota de probabilitate: s-a intamplat deja si e posibil sa se inrautateasca, oricine ar castiga.

wellphoto / Shutterstock

Sfarsitul alegerilor falsificate

Sfarsitul alegerilor falsificate

Este o paralela amuzanta, dar cei dintre voi cu amintiri mai indepartate isi amintesc probabil de scandalul cu creionul din urna de votare care a tinut prima pagina a ziarelor o scurta vreme inaintea votului Brexit.

UKIP in special au insistat mult pe subiectul acesta atunci cand au simtit ca pierd teren dupa asasinarea lui Jo Cox (nu uitati ca Nigel Farage aproape ca a recunoscut in noaptea referendumului) si apoi, brusc, atunci cand victoria a fost confirmata, nu a mai fost mentionat vreodata.

Trump a scos acelasi iepure din palarie, avand in vedere ca mai sunt doua saptamani, si puteti sa va asteptati ca chestia asta sa fie abandonata fara vreo vorba dupa 9 noiembrie daca intr-adevar Trump iese victorios. Insa Trump nu poate fi invinovatit pentru ca merge pe directia aceasta pentru ca a functionat pentru UKIP, iar Farage a fost destul de vizibil in turneul electoral al lui Trump din ultimele saptamani.

Cota de probabilitate: 9/10 daca castiga Trump si 0/10 daca nu. Mitul alegerilor falsificate nu va fi lasat sa moara niciodata daca se adevereste ultimul scenariu.

Joseph Sohm / Shutterstock.com

Relatii imbunatatite cu Rusia

Relatii imbunatatite cu Rusia

Am avut placerea dubioasa de a-l intalni pe Donald Trump la Moscova in 1997 atunci cand deja arata o predilectie pentru Rusia si exista multe speculatii cu privire la legaturile dintre Trump si Moscova.

Nu vom mai pune si noi gaz pe foc dar, date fiind declaratiile oficiale pe care Trump le-a facut in mod repetat in legatura cu admiratia sa pentru Vladimir Putin si sperantele sale de a lucra cu rusii cu privire la Siria, relatiile imbunatatite cu Rusia par a fi un dat.

Desigur, Rusia este incredibil de conservatoare (in ciuda actiunilor sale indraznete de politica externa din ultimii doi ani), iar lipsa de previzibilitate a unui mandat Trump ar putea sa nu fie pe placul Kremlinului, dar pledoariile lui Trump pe langa Moscova de a dezvalui si mai multe mesaje piratate cu privire la saga email-urilor lui Clinton si declaratiile de iubire frateasca pentru Putin par sa indice faptul ca scopul sau imediat este o reconciliere. Puteti presupune ce inseamna acest lucru pentru politica globala.

Ar putea duce si la o consolidare a USDRUB sub 60 daca Trump militeaza pentru incetarea sanctiunilor. Sa va asteptati ca acest lucru sa se rastoarne brusc pe parcursul mandatului lui Trump, date fiind lipsa sa de previzibilitate si impulsivitatea, retorica si actiunile spontane.

Cota de probabilitate: 9/10 daca Trump castiga si orice posibilitate ca, in doi ani, ostilitatea dintre Moscova si Washington sa fie la cele mai mari cote din 1985 incoace.

Evgeny Sribnyjj / Shutterstock.com

Petrolul va creste vertiginos

Petrolul va creste vertiginos

Retorica anti-islam a lui Trump este poate cel mai mare obstacol in calea pacii in Orientul Mijlociu, iar o victorie ar putea da Isis si Al-Qaida imboldul de care au nevoie pentru a-si reactiva organizatiile si de a-si indrepta din nou atentia spre SUA ca inamicul nr. 1.

Daca Trump chiar introduce o interdictie generala ca musulmanii sa nu mai intre pe teritoriul SUA, va reusi dintr-o singura miscare sa creasca randurile fortelor anti-americane si va pune Washingtonul pe un curs de coliziune din care va fi greu de deturnat. Date fiind sensibilitatile legate de pretul petrolului in cadrul tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, acest lucru ar duce la cresteri ale pretului ce ar face ca petrolul sa treaca de limita sa curenta de aproximativ 50$/baril pentru a testa un teren mult superior.

Isis stie exact ce face atunci cand ia drept tinta terenurile petrolifere si instalatiile din Kirkuk. O reducere brusca sau amenintarea unei reduceri bruste a stocurilor va avea un efect mai mare asupra pretului petrolului decat orice acord de productie dintre Rusia si OPEC.

Daca extindem aceasta argumentatie si la alte marfuri, atunci si aurul ar beneficia de o perioada favorabila in urma unei victorii a lui Trump si chiar ar putea exista o crestere a valutei digitale Bitcoin care se vinde in prezent la aproape 660$. Poate fi destul de departe de varfurile din decembrie 2013 cand, pentru scurta vreme, a concurat cu pretul aurului, dar investitorii ar putea dori sa-si puna banii in tot felul de locuri, iar Bitcoin ar putea fi unul dintre beneficiari.

Cota de probabilitate: 7/10 atat pentru petrol, cat si pentru aur. Bitcoin 3/10

ded pixto / Shutterstock

Theresa May si Angela Merkel vor pastra distanta

Theresa May si Angela Merkel vor pastra distanta

Am spus indeajuns. Nu este deloc nevoie sa elaborez acest scenariu.

Charlie Bard / Shutterstock.com

Sursa foto: Joseph Sohm / Shutterstock