Alstom a semnat un contract de peste 900 milioane euro pentru a construi „la cheie” o centrala de 833 MW cu ardere curata a carbunelui la Belchatow, in Polonia, pentru compania poloneza BOT Elektrownia Belchatow SA. Noua centrala va fi cea mai mare centrala constuita pana in prezent in Polonia si se prevede a intra in exploatare comerciala in octombrie 2010. Demararea oficiala a proiectului a avut loc la data de 16 octombrie 2006.

In calitate de integrator de proiect Alstom va proiecta, construi si pune in functiune noua centrala ce va functiona cu lignit si care va atinge un randament de 42 %, reprezentand cea mai eficienta centrala pe lignit din Polonia si una din cele mai eficiente centrale pe lignit din intreaga lume. Alstom va fabrica si furniza echipamentele principale, inclusiv un cazan cu parametri supracritici, turbina, generatorul electric si sistemul de control.

Centrala este proiectata sa functioneze cu un ciclu cu randament ridicat, ceeace va duce nu numai la reducerea consumului de combustibil dar si la reducerea nivelului general de emisii, inclusiv a celor de CO2. Centrala va produce cu 10 % mai putin CO2 pe kWh fata de o centrala tipica functionand in regiune.

„Alstom este o companie expert atat in domeniul ingineriei cat si al constructiei de centrale electrice. Aceasta expertiza, precum si pozitia de lider mondial in domeniul arderii curate a carbunelui, face ca noi sa putem oferi clientilor solutii eficiente si curate de producere a energiei electrice prin arderea carbunelui”, a declarat Patrick Kron, Presedinte si Director General al Alstom.

Companiei franceza Alstom a mai castigat, in urma cu aproximativ o luna, un contract in valoare de peste sapte sute de milioane de euro, pentru construirea unei uzine energetice pe baza de carbune, de 670 de megawatti, in colaborare cu compania americana AES, in Bulgaria.

Grupul Alstom are peste 60000 de angajati in 70 de tari si a realizat o cifra de afaceri de 13,4 miliadre de euro in anul financiar 2005/2006. In Romania Grupul detine 3 societati cu peste 1500 de angajati : Alstom General Turbo S.A., Alstom Power Romania SRL si Alstom Transport S.A.