Cehia ar trebui sa isi stabileasca o noua data drept obiectiv de adoptare a monedei euro, acest lucru putand avea loc doar dupa redactarea unui plan privind reformarea finantelor publice, grav afectate de deficit, scrie cotidianul Hospodarske Noviny.

Cotidianul a citat o analiza a ministerului de finante si a bancii centrale din Cehia. Cu toate ca nimeni nu a declarat acest lucru oficial, Cehia a abandonat planul de a adera la zona euro in 2010 din cauza majorarii deficitului public care nu va permite respectarea criteriilor de la Maastricht privind adoptarea monei unice europene.

"Pana cand nu se va redacta o noua strategie privind consolidarea finantelor publice, este prematur sa oferim o noua data de aderare la zona euro", a precizat cotidianul, citat de NewsIn.. Aceste comentarii se inscriu in linia impusa de mai multi oficiali guvernamentali, printre care si ministrul de finante Vlastimil Tlusty, care sunt de parere ca reformele bugetare trebuie sa preceada orice discutie privind aderarea la zona euro.

Cotidianul ceh a adaugat ca banca centrala ar fi redus si obiectivul de inflatie pentru viitor pentru a se conforma criteriilor necesare aderarii la zona euro. "Informatiile pe care le avem semnaleaza faptul ca daca se va ajunge la un consens in ceea ce priveste data de aderare la zona euro, respectarea criteriilor impuse de Maastrich ar face necesara reducerea inflatiei sub plafonul inregistrat momentan, de 3%", a precizat cotidianul, citand o serie de analisti politici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri