Am mentionat "aparenta" disparitie a clasei politice de dreapta din Europa, pentru ca, frecvent, sustinatorii vocali ai acestei politici, care se autodefinesc de dreapta sau centru-dreapta, afirma ca isi doresc o stanga puternica in competiile electorale. E ca si cum democratia nu poate exista fara stanga. Mai mult, uneori, pare ca insasi democratia a fost inventata de stanga. In fapt, ei uita elementul central pentru democratie: echilibrul, atat intre politica de stanga si dreapta dar si in ceea ce priveste functionarea aparatului institutional-administrativ, independent si echilibrat fata de factorul politic.

Pe masura ce statele natiune s-au ivit in Europa, clasa politica de stanga a gasit in nevoile clasei muncitoare urbane o mare oportunitate de capital politic. Astfel, odata cu Revolutia Industriala care stimulat urbanizarea, stanga a devenit un sustinator al saracilor si al clasei muncitoare. Dar, in ultimele decenii, o scindare a avut loc intre ideologia elitelor clasei politice de stanga si nevoile clasei muncitoare, adica masa traditionala de votanti.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont
Sursa foto: Guillaume Destombes / Shutterstock