Ecuadorul isi apara bananele in fata UE

Ecuadorul a depus o plangere la Organizatia Mondiala a Comertului impotriva tarifului unic de import impus bananelor de catre Uniunea Europeana, care cere 176 de euro pe tona, a anuntat joi o sursa industriala.

Ecuadorul, care este principalul exportator mondial de banane, a declarat in mai multe randuri ca tariful de import impus de UE bananelor ( de 176 de euro pe tona) incepand cu 1 ianuarie 2006 este mult prea mare, afectand industria locala, informeaza NewsIn.

Sistemul, intrat in vigoare pentru a inlocui extrem de complexul cadru de acorduri privind taxarea, a fost aprobat de OMC, punand astfel capat "razboaielor bananelor" de la inceputul anilor 1990, pe care Europa le-a pierdut in fata Ecuadorului si a Statelor Unite.

In 2005, in timp de Comisia Europeana negocia noile nivele ale tarifelor, instantele OMC au respins doua propuneri ale UE privind introducerea unor taxe de import de 230, respectiv 187 de euro, pe motiv ca aceste taxe sunt mult prea mari si reprezentau o discriminare a Americii Latine.

Inainte de intrarea in vigoare a noului regim de taxare, exportatorii latini plateau 75 de euro pe tona in cadrul unei cote cantitative fixe. Orice depasea cota cantitativa era supus platii unei taxe de 680 de euro pe tona.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Elveţia refuză să schimbe numele ''rasist'' al unui munte
Setari Cookie-uri