Finlanda va incerca sa convinga Rusia sa renunte la embargoul impus Poloniei

Finlanda, care detine momentan presedintia Uniunii Europene, va analiza modalitatile de a sista embargoul rusesc aplicat produselor alimentare poloneze cu ocazia unui summit ce va avea loc in cursul acestei saptamani, a anuntat luni primul ministru finlandez Matti Vanhanen, conform Reuters

Aceasta promisiune, de a discuta cu presedintele rus Vladimir Putin termenii sistarii embargoului, are drept scop convingerea Poloniei de a renunta la pozitia sa, privind blocarea semnarii unui acord de cooperare intre Rusia si Uniunea Europeana, care ar trebui sa fie semnat in cursul summitului ce va incepe vineri.

"Suntem solidari cu Polonia in ceea ce priveste embargoul impus de Rusia asupra produselor alimentare poloneze. Aceasta problema va fi cu siguranta analizata in cursul summitului UE-Rusia", a declarat potrivit NewsIn, primul ministru finlandez parlamentarilor prezenti la Helsinki. Verhanen a mai declarat ca Polonia ar putea obtine mai multe de pe urma relatiei sale cu Rusia daca va renunta la blocarea semnarii acordului de cooperare intre UE si statul rus.

Pe langa renuntarea la embargoul aplicat produselor alimentare poloneze, Varsovia doreste ca Rusia sa ratifice un acord privind furnizarea de energie. "in lipsa unui acord cu Uniunea Europeana, singura optiune ramasa este ca fiecare stat sa semneze acorduri separate cu Rusia privind distributia de energie", a declarat oficialul finlandez.

Verhanen a incercat sa il convinga pe primul ministru polonez Jaroslaw Kaczynski sa renunte la blocarea acestui acord in cursul intrunirii de la sfarsitul saptamanii trecute, insa nu a reusit. Verhanen s-a declarat increzator ca va reusi sa convinga cele doua parti sa renunte la pozitia lor.

"Declaratiile recente ale Rusiei privind aceasta problema sunt incurajatoare. Rusia afirma momentan ca embargoul va fi sistat imediat ce vor fi rezolvate anumite probleme tehnice", a precizat primul ministru finlandez.

Rusia a aplicat acest embargo produselor alimentare poloneze in urma cu un an, dupa descoperirea unor certificate veterinare falsificate. Varsovia a afirmat ca aceasta decizie, de a aplica un embargo asupra produselor alimentare din Polonia, este excesiva si motivata politic.

Noul acord politic ce ar trebui sa fie semnat intre Uniunea Europena si Rusia se va estinde asupra unei game largi de probleme, incluzand energia, comertul, investitiile si drepturile omului. Acordul aflat momentan in vigoare va expira la sfarsitul acestui an dar va fi extins pana la semnarea unui nou acord.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri