O eroare a unui trader a făcut ca preţurile la electricitate în Finlanda să coboare vineri în teritoriul negativ, astfel că gestionarul de reţea a cerut publicului să menţină consumul la un nivel normal, chiar dacă unii dintre ei vor beneficia de electricitate gratuită, transmite Bloomberg.

Aproximativ o cincime dintre consumatorii finlandezi au contracte de furnizare de electricitate legate de preţurile la bursă. Pentru aceştia, electricitatea consumată până vineri la miezul nopţii este gratuită. Unii dintre aceşti consumatori au instalat şi un sistem automat care le încarcă autovehiculul electric sau le încălzeşte locuinţa atunci când preţurile la electricitate sunt mici, şi cel mai probabil asta va duce la creştere consumului astăzi.

Totul a început după ce compania norvegiană Kinect Energy AS, un participant pe piaţa de electricitate din Finlanda, a oferit joi o cantitate mult prea mare de electricitate la licitaţiile pentru stabilirea preţurilor pentru ziua de vineri, ceea ce a dus la prăbuşirea preţurilor. Kinect Energy a oferit, din greşeală, o cantitate medie de 5.787 de Megawaţi de energie electrică pentru ziua de vineri, adică aproape jumătate din consumul total de electricitate al Finlandei.

Această ofertă eronată a dus la prăbuşirea preţurilor la electricitate pentru ziua de vineri până la un minim istoric de minus 203,40 euro pentru un Megawat-oră (MWh), comparativ cu un preţ mediu de 35,28 euro pentru un MWh în regiunea scandinavă.

"Fingrid speră că consumatorii nu vor reacţiona la aceste preţuri scăzute la electricitate pe bursă prin majorarea consumului, ci vor acţiona aşa cum ar face-o într-o zi normală de vineri. În acest fel, consumatorii pot ajuta la echilibrarea producţiei şi consumului şi la evitarea stresului inutil în sistem", a informat gestionarul de reţea din Finlanda într-un comunicat de presă publicat joi seara.

Tranzacţiile intraday au ajutat la reechilibrarea pieţei vineri în jurul prânzului iar gestionarul de reţea Fingrid Oyj a revenit la un regim normal de operare. Însă, la începutul zilei, Fingrid a cerut companiilor de utilităţi să fie pregătite să furnizeze cantităţi suplimentare de electricitate dacă va fi nevoie.

Deja preţurile pentru ziua de sâmbătă au revenit la un nivel mai normal pentru acest moment al anului, de 72,39 euro pentru un Megawat-oră.

Ultimele date oficiale arată că la finele lui 2022 ponderea consumatorilor de retail, care aveau contracte de furnizare de electricitate legate cu preţurile de la bursă, era de 14% însă Pekka Salomaa, director la Asociaţia reprezentativă Finnish Energy spune că procentul a crescut şi în prezent se situează undeva între 15% şi 20%.

Sursa foto: Sunshine Studio / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri