China ar trebui sa isi modifice o parte din noile reglementari si politici (introduse incepand cu data de 9 noiembrie 2006 de Comisia Nationala pentru Dezvoltare Nationala si Reforma) legate de fuziunile si achizitiile transfrontaliere, reiese dintr- un raport publicat recent de OCDE.

Acest set nou de reglementari adauga o procedura suplimentara de verificare a fuziunilor si achizitiilor, care se aplica investitorilor straini ce sunt interesati de achizitionarea unei companii ce face parte dintr-un sector industrial important, care ar putea avea un impact major asupra sigurantei economiei nationale sau ar duce la transferul unui brand traditional sau al unei marci faimoase, informeaza NewsIn.

In acest raport, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica recomanda autoritatilor chineze sa clarifice modalitatile conform carora vor fi aplicate noile proceduri, mai ales privind listarea sectoarelor care se califica sub denumirea de "sector industrial important", definirea termenului de "siguranta a economiei nationale", precum si explicarea criteriilor alese pentru definirea marcilor "faimoase" si a brandurilor "traditionale".

China ar trebui sa reduca si numarul de etape necesare examinarii si aprobarii fuziunilor si achizitiilor in care sunt implicare companiile straine, deoarece conform noilor reglementari, acest proces a devenit mult mai dificil si nu mult mai transparent, clar si simplu, cum ar trebui. Raportul mentioneza insa ca in anumite cazuri, aceste noi reglementari aduc imbunatatiri vechii legislatii.

Conform noilor prevederi, transparenta activitatii economice este extinsa in anumite domenii, impunand partilor implicate intr-o achizitie transfrontaliera sa dezvaluie daca sunt afiliate, daca sunt sub controlul unei entitati unice, sa ofere informatii suplimentare privind scopul acestei initiative si daca evaluarea in cadrul procesului de fuziune sau achizitie a fost facuta la un nivel corect pentru piata.