Politia franceza a perchezitionat sediile grupului aeronautic si spatial EADS si pe al actionarului Lagardere, in cadrul unei investigatii pentru presupuse tranzactii ilegale intre initiati
Investigatia, care a provocat, deja, demisia copresedintelui si directorului executiv al EADS Noel Forgeard, este condusa de catre judecatorii pentru investigatii Philippe Courroye si Xaviere Simeoni.

"Anchetatorii judecatorului Cuorroye sunt la sediul nostru si fac cercetari legate de investigatia pentru tranzactii ilegale intre initiati", a declarat o purtatoare de cuvant a EADS, pentru Reuters. Judecatorul cerceteaza vanzarile de actiuni EADS, de catre directorii grupului, cu putin timp inainte ca grupul sa anunte intarzierile dezavantajoase in livrarea avionului gigant A380, asul din maneca EADS, care au afectat pretul actiunilor EADS.

O sursa apropiata investigatiei a declarat ca o cercetare simultana s-a desfasurat asupra grupului Lagardere, care detine 15% din actiunile EADS. Cercetarea s-a concentrat asupra lui Forgeard si a altor membri ai consiliului EADS, care au obtinut castiguri importante, in martie, cand au vandut actiuni ale grupului inaintea anuntului referitor la intarzierile livrarilor de avioane, din luna iunie.

Lagardere si grupul german DaimlerCrysler, care au vandut o parte a actiunilor detinute in cadrul EADS in aprilie, sunt, de asemenea, investigati. Reprezentantii DaimlerChrysler au declarat ca nu s-au desfasurat perchezitii la sediile germane ale companiei marti. seful Lagardere, Arnaud Lagardere, a negat orice acuzatie si a declarat ca nu stia de intarzieri in momentul in care compania a vandut actiunile EADS.

Celor doi judecatori, Courroye si Simeoni, le-a fost atribuita ancheta la sfarsitul lunii noiembrie, dupa ce o serie de actionari mai mici au depus plangeri. Tranzactionarea de actiuni de catre initiati, pentru a obtine profit sau pentru a-si limita pierderile, folosind informatii nepublicate, obtinute datorita functiilor pe care le ocupa in cadrul unei companii este ilegala.

Anuntul din data de 14 iunie, despre intarzierile livrarilor pentru modelul A380 si probleme inregistrate in programul pentru avionul A350 a scazut actiunile EADS pana la aproximativ 19 euro pe unitate, acestea devalorizandu-se cu aproximativ o treime fata de cotatia dinaintea anuntului.

Cei care au depus plangerile sustin ca directorii EADS si marii actionari ai grupului stiau de problemele cu modelele Airbus, dar nu le-au dezvaluit decat dupa ce au vandut actiunile EADS la pretul de 30 de dolari pe actiune. Nu a existat nicio mentionare a problemelor cu A380 in 2005, iar in data de 16 mai 2006, la intalnirea generala anuala, conducerea EADS a vorbit despre rezultate exceptionale si previziuni optimiste.

Potrivit datelor publice, informeaza NewsIn, Noel Forgeard a vandut 162.000 de actiuni EADS in data de 15 martie, castigand 2,5 milioane de euro. De asemenea, fii acestuia au vandut 127.998 actiuni in data de 17 martie, castigand 4,2 milioane de euro. Forgeard a negat ca ar fi facut ceva ilegal.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri