Pietele financiare vor intampina mai multe dificultati in 2007 si risca o reluare a crizei din luna mai, deoarece dolarul slab determina o crestere a volatilitatii, a declarat, miercuri, economistul sef european al Standard&Poor\'s, Jean-Michel Six, citat de Reuters
"Credem ca 2007 va fi un an de reorganizare temporara in ceea ce priveste cresterea economica reala, insa observam ca pietele financiare se confrunta cu o volatilitate mai mare decat de obicei, cu mai multe obstacole de depasit", a declarat Six, care a adaugat ca "acele obstacole ar putea fi create, in mod particular, de evolutiile a doua zone: pietele de schimb valutar si cele imobiliare".

Dupa o consolidare la inceputul anului, indicatorii care masoar[de volatilitatea monedelor au scazut, treptat, pana la cel mai jos nivel din ultimii ani. Indicele pentru volatilitate VIX, al Chicago Board Options Exchange, a atins, in noiembrie, cel mai scazut nivel din ultimii 12 ani, confirmand ingrijorarile de pe Wall Street.

Indicele VIX este un barometru cheie al asteptarilor pietei si al volatilitatii pe termen scurt, calculat cu ajutorul indicelui bursier pentru optiunile de preturi S&P 500. Introdus in 1993, VIX este considerat cel mai important instrument global de masura a increderii investitorilor si a volatilitatii pietelor.

S&P a estimat, potrivit NewsIn, ca PIB-ul american va inregistra o crestere mai lenta, cu 2,3%, in anul viitor si ca dolarul va scadea, in medie, pana la un raport de 1,37 fata de euro, care ar putea fi un minimum record, cu cinci centi sub nivelul actual.

Six a mai apreciat ca numarul ridicat al proiectelor imobiliare demarate, combinat cu o cerere in scadere ar putea pune in dificultate pietele imobiliare din state europene precum Spania, reflectand incetinirea sectorului imobiliar american. "As vedea o volatilitate crescuta, pe termen lung, referitor la ratele dobanzilor", a adaugat Six, care a completat ca aceste schimbari "depind de cat se va deprecia dolarul si de reactiile din SUA la aceasta situatie".

Six a mai spus ca pietele financiare globale sunt "inca vulnerabile" fata de o situatie precum "criza pietelor emergente" de la inceputul lui 2006. "Este o situatie care se poate repeta cu mare usurinta", a spus Six.

Ingrijorarile potrivit carora artizanii americani ai politicilor monetare ar fi putut creste foarte mult costurile de imprumuturi pentru a stapani inflatia au starnit corectii drastice pe pietele de actiuni si de obligatiuni, in mai si iunie.

Pietele emergente au avut cel mai mult de suferit, deoarece investitorii au apelat la tranzactii bazate pe efectuarea de imprumuturi in monede cu randamente mici, precum yenul japonez si investitii, ulterioare, pe piete cu castiguri mari, precum cea din Islanda. Indicele bursier pentru pietele emergente, MSCIEF, a scazut, din data de 10 mai pana in data de 14 iunie, cu 25%, insa a recuperat, pana in prezent, aproape toata aceasta cadere.

"Potrivit unui raport publicat simultan de S&P, calitatea creditelor europene ar putea avea de suferit in 2007, deoarece companiile continua sa-si recompenseze actionarii cu rascumparari, dividende si achizitii. Lichiditatile abundente au facut ca pietele sa nu aprecieze riscul atasat creditelor, lucru care s-a intamplat si in ciclurile precedente", a concluzionat Six.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri