Summitul NATO de la Bruxelles a avut parte de un debut furtunos, cu acuzatii grave la adresa Germaniei din partea liderului de la Casa Alba. Donald Trump a atacat in termeni extrem de duri Germania pe care o acuza ca este controlata in totalitate de Rusia, de care este dependenta energetic, iar raspunsul cancelarului german nu a intarziat sa apara: Germania apara interesele Statelor Unite in Afganistan, scrie Digi24.

In ciuda zambetelor afisate de liderii celor 29 de tari membre, NATO pare acum, mai mult ca oricand, un cazan in plina fierbere. Prima zi a fost marcata de contre intre Donald Trump si Angela Merkel, care nu au ratat ocazia de a-si arunca acuzatii unul altuia.

Donald Trump, presedintele SUA: Germania este in totalitate sub controlul Rusiei pentru ca depinde energetic de Rusia, in proportie de 60-70% si de un nou gazoduct. Cred ca este un lucru rau pentru NATO.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Suntem al doilea cel mai mare furnizor de trupe, cea mai mare parte a capacitatii noastre militare este in slujba NATO si in acest moment avem un angajament puternic in Afganistan, unde, de asemenea, aparam interesele Statelor Unite.

Donald Trump, presedintele SUA: Dar, in ce ma priveste, Germania este captiva Rusiei pentru ca procura atat de multa energie de la Rusia, iar noi ar trebui sa protejam Germania chiar daca isi ia energia de la Rusia.

Citeste si:
OECD: Cresterea economica, sustinuta de consumul robust
OECD: Cresterea economica,...

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Eu insami am trait vremea in care o parte din Germania era controlata de Uniunea Sovietica si sunt foarte fericita ca, astazi, Republica Federala Germania este unita si libera. Gratie acestui lucru, putem sa ne alegem politicile si sa luam decizii in mod independent.

Cateva ore mai tarziu, dupa o discutie cu Angela Merkel, Donald Trump parea un alt om.

Donald Trump, presedintele SUA: Am avut o intalnire foarte constructiva, am discutat despre bugetul militar, despre comert, avem o relatie foarte, foarte buna cu cancelarul, avem o relatie extraordinara cu Germania.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Este foarte important sa avem astfel de discutii, pentru ca pana la urma, suntem parteneri, buni parteneri si ar trebui sa colaboram la fel.

Citeste si:
Dovada ca Viorica Dancila a sustinut OUG 13 la Bruxelles
Dovada ca Viorica Dancila a...

In aceste conditii, este greu de spus in ce masura alte tari pot urmari propria agenda la summit. Romania, de exemplu, are un plan clar privind stabilitatea in regiune.

Summitul s-a concentrat pe intarirea securitatii NATO si au existat discutii aprinse intre lideri in privinta alocarii a 2% din PIB pentru aparare.

„Nu putem sa acceptam ideea ca unii contribuie si altii beneficiaza. Romania nu mai e un simplu receptor de securitate. Romania a inteles ca in NATO beneficiezi de protectie, dar noi vrem sa fim un furnizor de securitate”, a declarat Klaus Iohannis, presedintele Romaniei.

„Apreciez cresterea cheltuielilor pentru aparare in Romania, este important si Romania e una dintre tarile care a adoptat bugetul care prevede 2% din PIB pentru aparare”, spune Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Citeste si:
Isarescu: Bucuresti-Ilfov, un PIB/cap de locuitor similar Berlinului
Mugur Isarescu, guvernatorul...

Prima zi a summitului NATO s-a incheiat cu un dineu de lucru.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Trump a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei