Presedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri si joi, la reuniunea informala a Consiliului European, unde unul dintre subiecte l-a constituit Brexit-ul, context in care a aratat ca principala prioritate o reprezinta finalizarea Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeana cat mai curand posibil si gasirea unor solutii privind aspectele divergente, in special cu privire la Irlanda.

La reuniunea informala a Consiliului European a avut loc un schimb de opinii privind stadiul negocierilor in contextul Brexit si modalitatea de organizare a fazei finale a acestora, in conditiile in care se apropie termenul pana la care este necesara negocierea unui acord, informeaza Agerpres.

"In cadrul discutiilor pe acest subiect, presedintele Klaus Iohannis a reiterat importanta mentinerii unitatii UE 27 si de continuare a negocierilor cu o singura voce in scopul incheierii unui acord corect si echitabil cu Marea Britanie. Presedintele Romaniei a aratat, de asemenea, ca principala prioritate este finalizarea Acordului de retragere cat mai curand posibil si gasirea unor solutii privind aspectele divergente, in special cu privire la Irlanda. Presedintele Klaus Iohannis a evocat si necesitatea identificarii de modalitati de continuare a cooperarii cu Marea Britanie, avand in vedere ca aceasta din urma si Uniunea Europeana au obiective comune la nivel international", arata Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.

Prim-ministrul britanic Theresa May a informat asupra pozitiei Marii Britanii referitoare la evolutiile in negocierile privind retragerea acesteia din Uniunea Europeana, context in care membrii Consiliului European au avut o discutie (in format UE 27) asupra acestui proces si a elementelor ulterioare de calendar.

Agenda reuniunii de la Salzburg a cuprins si problematica migratiei, in continuarea deciziilor formulate pe aceasta tema la Consiliul European din iunie 2018, securitatea interna a Uniunii Europene si aspecte privind relatiile externe ale UE.

Discutiile privind migratia au vizat elementele cuprinse in concluziile Consiliului European din iunie, atat pe componenta interna a migratiei si a reformei sistemului european de azil, cat si in raport cu dimensiunea externa, cu precadere consolidarea cooperarii cu statele terte, de origine si de tranzit, in efortul de gestionare a cauzelor profunde ale migratiei.

Presedintia austriaca a Consiliului Uniunii Europene a facut o prezentare privind implementarea concluziilor Consiliului European, in special in ceea ce priveste cele doua concepte noi avansate cu aceasta ocazie - platformele de debarcare a migrantilor in afara Uniunii Europene si centrele controlate din interiorul Uniunii Europene. Totodata, au fost discutate aspectele vizand consolidarea securitatii frontierelor externe ale UE, inclusiv din perspectiva propunerilor legislative lansate recent de Comisia Europeana privind intarirea actiunii agentiilor europene in domeniu.

In acest context, seful statului a subliniat disponibilitatea Romaniei de a contribui constructiv la eforturile de implementare a concluziilor Consiliului European din iunie, in scopul unei gestiuni cuprinzatoare si eficiente a acestui fenomen.

"Presedintele Romaniei a reiterat faptul ca dimensiunea externa a migratiei, prin intarirea cooperarii cu statele terte partenere, ramane, in viziunea tarii noastre, un pilon esential care contribuie la implementarea de solutii durabile de raspuns la presiunea determinata de migratia ilegala", potrivit Administratiei Prezidentiale.

De asemenea, seful statului a evidentiat sustinerea Romaniei pentru masurile vizand consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

In privinta politicii europene de azil, presedintele Iohannis a reasigurat sprijinul tarii noastre pentru continuarea discutiilor privind reformarea sistemului Dublin, de o maniera care sa reflecte principiile solidaritatii si responsabilitatii in beneficiul tuturor statelor membre, mentinand insa caracterul voluntar al oricarei forme de relocare.

Discutiile de la Summitul informal au vizat si aspectele referitoare la strategia interna de securitate a Uniunii Europene, cu accent pe masurile de intarire a cooperarii politienesti, de combatere a amenintarilor hibride si a atacurilor cibernetice, prin intarirea sprijinului Uniunii pentru masurile in plan national in raport cu aceste provocari, precum si cu referire la propunerile recente vizand combaterea radicalizarii online.

Presedintele Klaus Iohannis a evidentiat, in context, atentia deosebita pe care Romania o acorda consolidarii cooperarii in interiorul Uniunii Europene si cu partenerii internationali in domeniul securitatii cibernetice. Totodata, el a subliniat importanta actiunilor de la nivelul Uniunii Europene in directia combaterii dezinformarii si a stirilor false (fake news), precum si a promovarii unei abordari integrate in plan european, de natura sa consolideze increderea cetatenilor europeni in spatiul de securitate al Uniunii Europene.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri