Agentia de evaluare a riscurilor financiare Fitch a schimbat perspectiva asupra ratingurilor Bank Leumi din \"stabil\" in \"pozitiv\", in urma schimbarii similare asupra perspectivei ratingurilor suverane ale Israelului,a anuntat agentia de rating

"O marire a ratingurilor suverane arata o capacitate mai mare a Israelului de a sprijini sistemul bancar in caz de nevoie", a declarat potrivit NewsIn directorul diviziei bancare din cardul Fitch, Anthony Walker. "Astfel, perspectiva pozitiva reflecta potentialul de marire a ratingurilor dependente de sprijin, odata cu cele suverane", a continuat Walker. Factorii care au determinat o marire a ratingului suveran includ si o imbunatatire a mediului macroeconomic, ceea ce a avut un impact pozitiv asupra sectorului bancar israelian.

Agentia de rating a schimbat ieri, tot in "pozitiv", perspectiva bancilor Bank Hapoalim si First International Bank of Israel (FIBI). in plus, Fitch a marit ratingul individual al FIBI la "C/D". "Tendintele legate imbunatatirea calitatii activelor Leumi si Hapoalim nu au fost atat de pronuntate, asadar Fitch a confirmat doar ratingurile individuale ale Bank Leumi si Bank Hapoalim in noiembrie 2006, in urma analizei activitatii", se spune intr-un comunicat Fitch. Fitch este de parere ca desi se poate observa o imbunatatire a calitatii activelor, toate trei bancile raman slab capitalizate, mai ales daca sunt luate in considerare si creditele neperformante.

Agentia de evaluare a riscurilor financiare Fitch a confirmat, pe 13 noiembrie, ratingul pe termen atribuit datoriilor pe termen lung ale Bank Leumi, actionarul majoritar al Bank Leumi Romania, la "BBB+", calificativul pe termen scurt la "F2", ratingul individual la "C" si cel de sprijin la "2".

Bank Leumi a cumparat, in luna august, 99,27% din capitalul social al Eurom Bank de la firma olandeza Kolal BV, pentru care a platit 34 milioane dolari. Bank Leumi Romania, fosta Eurom Bank, a afisat pierderi de 6,7 milioane lei (1,87 milioane euro) dupa primele noua luni ale anului, iar activele bancare au crescut cu 15% in trimestrul al treilea al anului pana la 184,8 milioane dolari (146,3 milioane euro), potrivit datelor bancii.

Banca Leumi a fost fondata la Londra in 1902, sub numele de Anglo Palestine Company. Ea este acum a doua banca israeliana, cu active de 272 miliarde shekeli (50 miliarde euro) la sfarsitul anului 2005, fiind depasita doar de banca Hapoalim, potrivit datelor bancii centrale a Israelului. Grupul financiar israelian Leumi a obtinut, dupa primele noua luni ale anului, un profit net de 572 milioane dolari (451,8 milioane euro), cu 47% mai mare decat in acelasi interval al anului trecut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si