La Chisinau a inceput Moldova Business Week, eveniment in care sunt prezentate oportunitatile de afaceri si avantajele investitiilor in Republica Moldova. In cadrul acestui eveniment, Pavel Filip, prim-ministrul Moldovei, a precizat ca, in doar jumatate de an, investitorii straini au investit 130 milioane dolari in economia nationala, cu 43 milioane dolari mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, jumatate din bani fiind din UE.

„De ce cred ca trebuie sa investiti in tara mea? De ce Republica Moldova din 2018 este perfecta pentru investitii? Pentru ca astazi Republica Moldova este alta decat acum 3 ani. La inceput de mandat am demarat o serie de reforme pentru imbunatatirea mediului de afaceri, am elaborat o politica fiscala cu reguli pentru 3 ani inainte, am redus din presiunea organelor cu functii de control, astfel ca institutiile statului, oamenii cu epoleti, nu mai vin cu bata la antreprenori. Guvernul RM este un partener si un prieten al oamenilor de afaceri. Rezultatele deja pot fi observate, iar cifrele sunt cele mai bune argumente. De 3 ani avem o economie stabila, o crestere economica constanta, care a ajuns la 5,2% pentru prima jumatate de an - un indicator bun pentru tarile din regiune, avem un excedent bugetar de 2 miliarde lei.

Astazi in RM este mai simplu sa lansezi afaceri, ai nevoie de o singura zi si de 4 formalitati. In doar jumatate de an, investitorii straini au investit 130 milioane dolari in economia nationala, cu 43 milioane dolari mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, jumatate din bani fiind din UE. Exporturile au crescut cu 30%, iar 70% din ele sunt orientate, la fel, catre tarile europene. Sunt rezultate concrete obtinute prin munca si sudoare. Cei care vor sa investeasca trebuie sa stie ca vaporul Republicii Moldova a iesit din reparatii, a ridicat panzele si merge cu incredere inainte. Aceasta tara se schimba, se transforma, creste si evolueaza. Eu va invit sa investiti si sa cresteti in Republica Moldova”, cu acest discurs a deschis evenimentul Pavel Filip, prim-ministru al Republicii Moldova.

70% din exporturile moldovenesti merg spre UE

In prima zi a evenimentului a participat si Chiril Gaburici, ministrul Economiei si Infrastructurii Republicii Moldova, care a spus urmatoarele: „Constientizam ca atragerea investitiilor creeaza oportunitati pentru cresterea economica a tarii. Iata de ce, in colaborare cu mediul de afaceri, guvernarea actuala a realizat un sir de reforme si politici, menite sa imbunatateasca climatul investitional. Printre cele mai importante masuri vreau sa mentionez reducerea numarului actelor permisive pentru agentii economici – de la circa 400 la 152. Procedura a fost digitalizata. Prin intermediul Sistemului Informational Automatizat, care functioneaza ca un <<Ghiseu Unic>>, mediul de afaceri poate solicita peste o suta de documente in regim online. De asemenea, Guvernul a redus de la circa 70 la 13 numarul organelor cu functii de control. Vreau sa mentionez Acordurile de comert liber cu UE, care ne-au oferit acces la o piata de peste 800 milioane de consumatori. UE a devenit cel mai important partener, unde ajung 70% de exporturile moldovenesti. Vrem ca tara noastra sa devina o destinatie atractiva pentru investitori si stim cum sa o facem. Va doresc sa aveti o vizita placuta in Republica Moldova si sa credeti in aceasta tara”.

Despre stabilitatea sistemului fiscal din Republica Moldova, dar si facilitatile fiscale oferite investitorilor, a vorbit ministrul Finantelor. Potrivit lui, ponderea datoriei publice in PIB este una dintre cele mai mici din regiune - 30%. Deficitul bugetar se incadreaza in limitele legislatiei - 2,5% din PIB. Ponderea veniturilor fiscale in PIB constituie 27,7%.

Octavian Armasu, ministrul Finantelor, a precizat ca Republica Moldova ofera un sir de facilitati fiscale pentru agentii economici, pentru a crea un climat de afaceri favorabil si a incuraja cresterea economica.

"Rezidentii Parcurilor IT achita un impozit unic in marime de 7% din venitul din vanzari, in timp ce agentii economici care activeaza in cadrul ZEL-urilor au o scutire de 50% la impozitul pe venit, obtinut din exportul marfurilor si o scutire totala de taxa pe valoare adaugata, de taxe vamale si de plata accizelor pentru marfurile importate in/exportate din ZEL. Exista conditii preferentiale si in domeniul Agriculturii, unde producatorii au o cota redusa la TVA (8%) si acces la subventii. In sectorul energetic, oferim scutire de TVA pentru constructia parcurilor eoliene si a parcurilor fotovoltaice”, a spus Octavian Armasu.

In acelasi timp, presedintele Asociatiei Investitorilor Straini in Republica Moldova a vorbit din numele antreprenorilor din Austria, Germania, Franta, Italia, Romania, Ucraina, Marea Britanie, Japonia si Kazahstan, care au ales deja sa-si dezvolte afaceri in aceasta tara si despre receptivitatea actualei guvernari fata de asteptarile investitorilor straini.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri