In a doua zi a evenimentului Business Week Moldova am reusit sa vorbesc cateva minute cu ministrul Economiei si Infrastructurii din Republica Moldova, Chiril Gaburici. El a relatat despre situatia actuala a economiei din Moldova si cum are in plan sa atraga investitii din afara.

In septembrie 2018, Moldova avea 167.000 de persoane juridice si intreprinzatori individuali, dintre care: 99.000 societati cu raspundere limitata, aproape 53.000 intreprinzatori individuali, 4.400 de societati pe actiuni, 3.700 de cooperative, peste 1.500 de intreprinderi de stat si municipale, 2.000 de organizatii necomerciale si in jur de 3.000 de filiale, reprezentante si alte tipuri de societati. Potrivit datelor I.S. “Camera Inregistrarii de Stat”, in perioada 2000 - 2017, cele mai multe intreprinderi radiate au fost anul trecut, respectiv un numar de 8.500 de companii, urmat de anul 2016, cu 4.000 de companii radiate.

Pana la inceputului anului 2018, cele mai multe companii au fost inregistrate cu domeniul de activitate “Comert cu ridicata” (30%), “Comert cu amanuntul” (23%), urmat de “Industria prelucratoare” (12%).

Interviu cu ministrul Economiei din Moldova, Chiril Gaburici

Sursa tabel: www.cis.gov.md

Wall-Street.ro: Cat de deschisa este economia Republicii Moldova pentru investitorii romani? Ce facilitati au acestia daca investesc in Moldova?

Chiril Gaburici: Nu avem ceva special, dar avem deschidere totala si mai multe avantaje: in primul rand, comunicarea si in al doilea rand, accesul, fiind tara din prima vecinatate, sa-i spunem asa. Plus, avem o gandire foarte similara. Recent, am avut sedinta Comisiei Mixte, unde un element de baza a fost increderea in partener, am avut si un forum al oamenilor de afaceri si din tot ce s-a discutat acolo noi am inteles ca putem avea incredere in ei si invers, adica si ei pot avea incredere in noi, in ceea ce facem si cum colaboram.

W-S: Prim-ministrul Moldovei a precizat ca in jumatate de an investitorii straini au investit 130 milioane de dolari in economia nationala. Care este ponderea investitiilor romanesti in Moldova?

Gaburici: Avem cifre, din pacate nu vi le pot spune acum, dar pot sa vi le trimit ulterior. Vreau sa va zic ca Romania este pe locul doi la capitolul investitii si pe locul 1 la capitolul export ca tara destinatie. In acelasi timp, suntem o piata interesanta pentru Romania, avem iesiri la piete pe care romanii nu le au si este minunat daca am putea folosi aceasta sinergie. Noi avem piete de desfacere, ei au produse pe care poate noi nu le avem si am putea sa prelucram aici acele produse ca sa putem iesi pe alte piete. Plus, in urma acelei Comisii Mixte, noi am decis sa semnam un acord prin care sa impartim pietele terte si eu sper ca pana anul viitor acest acord sa dea rezultate.

W-S: Care sunt companiile cu care se mandreste Moldova?

Gaburici: Noi ne mandrim cu toate companiile noastre care activeaza in Republica Moldova, care achita impozite, care platesc la timp salarii si care cresc, se dezvolta si nu stationeaza, ci vad cum se schimba trendurile in lume. Avem o multime de companii de acest gen, avem companii de la 2 angajati pana la cateva sute de angajati, ele toate sunt bune si cu toate ne mandrim. Ceea ce nu mi se pare corect este ca se trateaza o companie cu sute de angajati ca fiind foarte importanta, iar cele cu 5 angajati mai putin importante. Nu este corect, pentru ca de fapt economia tarii sta pe umerii celor mici, intreprinderilor mici si mijlocii, ei sunt cei care muncesc si dezvolta.

W-S: Si cum incurajati aceste companii mai mici?

Gaburici: Avem institutia ODIMM care se ocupa de sprijinirea acestor companii mai mici, cu traininguri si sustinere de proiecte si initiative noi. Avem si programe pentru cetatenii care muncesc peste hotare, cum este programul PARE 1+1, unde la fiecare leu investit de catre cetatenii nostri de peste hotare, statul vine cu 1 leu inapoi. Totodata, evenimentul Moldova Business Week este important pentru a comunica cu investitorii despre exemple si povesti de succes de la noi. In acelasi timp, sunt si mese rotunde cu discutii despre zonele mai complexe, mai complicate. Noi, cei din Guvern, impreuna cu asociatii si oameni din business cautam solutii si suntem deschisi ca sa gasim impreuna solutii, pentru ca ei sunt cei care construiesc drumuri, platesc salarii din banii lor si ei sunt cei care formeaza, de fapt, bugetul statului.

Interviu cu ministrul Economiei din Moldova, Chiril Gaburici

W-S: Cum reuseste Moldova sa atraga investitii din afara, dat fiind ca este considerata una dintre cele mai corupte tari din Europa?

Gaburici: Chiar ieri, la deschiderea evenimentului, am mentionat ca, acum, din luna octombrie incoace, este mai usor sa prezentam Moldova in afara. Avem un numar destul de bun de avantaje si argumente pentru a-i convinge. Avem reforma fiscala care s-a intamplat in ultima perioada si in general, politica fiscala. Comparativ cu ce se intampla in regiune, noi suntem foarte competitivi. Amplasarea geografica a tarii, acordurile de liber schimb, pe care le avem semnate si care urmeaza sa fie semnate, pun la dispozitie producatorilor din Republica Moldova o piata mai mare. Poate acest lucru nu este cel mai important, dar pentru investitorii straini costul fortei de munca este important, dat fiind ca este mai ieftin comparativ cu tarile din regiune. Ne uitam la istoricul activitatilor investitorilor si vedem cu ce salarii au venit acum 5 ani si ce salarii dau acum, lucrurile o sa creasca asa incat sa putem avea salarii mult mai bune decat avem acum.

W-S: De ce mai are nevoie Moldova ca sa aiba succes si cum credeti ca va evolua?

Gaburici: In primul rand, pentru un om de afaceri este foarte important sa fie o predictibilitate si o stabilitate, apoi este nevoie de claritate in piata astfel ca regulile de joc sa fie clare, este nevoie de o concurenta loiala pe piata, o colaborare foarte buna cu institutiile statului, e nevoie de acces la forta de munca si infrastructura, de acces la finantare si toate aceste lucruri noi, incetul cu incetul, le punem pe masa in fata investitorilor. Vedem rezultatele - avem o crestere cu aproape 50% a investitiilor.

W-S: Cum a evoluat economia Moldovei si ce proiecte mari ati realizat de cand ati preluat functia de ministru al Economiei si Infrastructurii din Republica Moldova?

Gaburici: Impreuna cu echipa de la minister, planificam sa facem o sedinta in care sa raportam rezultatele si realizarile noastre din acest an. A fost un an foarte greu, s-a muncit foarte mult si pe multe domenii avem rezultate foarte bune. Avem domenii in care realizarile nu sunt chiar la nivelul asteptarilor noastre si suntem ok sa vorbim despre tot. Per total sunt multumit, dar mereu exista loc de mai bine. Noi am invatat impreuna foarte multe lucruri pe care in viitor le vom aplica si vom face lucrurile un pic mai diferit, vom cumunica mai mult si vom continua sa ne dedicam pentru ceea ce facem.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri