Amanarea Brexitului, dar si aspecte privind locurile de munca, cresterea economica, schimbarile climatice, relatiile externe si combaterea dezinformarii s-au aflat in atentia liderilor din Uniunea Europeana la Consiliul European de primavara desfasurat joi si vineri la Bruxelles, scrie Agerpres.

Brexit

Consiliul European a luat act de scrisoarea prim-ministrului Theresa May din 20 martie 2019 si, ca raspuns, convine in privinta unei prelungiri a Brexitului pana la 22 mai 2019, cu conditia aprobarii, saptamana viitoare, a Acordului privind retragerea in cadrul Camerei Comunelor. Daca Acordul privind retragerea nu va fi aprobat de Camera Comunelor saptamana viitoare, Consiliul European convine in privinta unei prelungiri pana la 12 aprilie 2019 si se asteapta ca Regatul Unit sa indice, inainte de aceasta data, o cale de urmat care sa fie supusa Consiliului European spre analiza.

Consiliul European reitereaza faptul ca nu este posibila o repunere in discutie a Acordului privind retragerea, care a fost convenit intre Uniune si Regatul Unit in noiembrie 2018. Orice angajament, orice declaratie sau orice alt act, emis(a) in mod unilateral ar trebui sa fie compatibil(a) cu litera si spiritul Acordului privind retragerea.

Locuri de munca, crestere economica si competitivitate

Conform concluziilor summitului, Consiliul European face recomandari vizand favorizarea cresterii economice si locurilor de munca prin intermediul investitiilor si al reformelor, consolidarea pietei unice, cu asigurarea concurentei loiale, atat pentru a se proteja consumatorii, cat si pentru a se stimula cresterea economica si competitivitatea si pentru asigurarea unei impozitari echitabile si eficace. Comisia este invitata sa elaboreze, pana in martie 2020 un plan de actiune pe termen lung pentru o mai buna punere in aplicare si o mai buna asigurare a respectarii normelor legate de piata unica.

Consiliul European isi reafirma angajamentul fata de un sistem comercial multilateral deschis, bazat pe norme, avand in centrul sau o Organizatie Mondiala a Comertului modernizata, precum si angajamentul de a rezista tuturor formelor de protectionism si denaturarilor. Totodata subliniaza necesitatea ca UE sa isi protejeze interesele fata de practicile neloiale ale tarilor terte. Consiliul European va desfasura, in martie 2020, o dezbatere generala privind consolidarea bazei economice a UE.

Comisia este invitata sa prezinte, pana la sfarsitul lui 2019, o viziune pe termen lung privind viitorul industriei UE, impreuna cu masuri concrete de implementare, precum si recomandarea privind o abordare concertata a securitatii retelelor 5G. Consiliul recomanda ca UE sa incurajeze asumarea mai multor riscuri si sa intensifice investitiile in cercetare si inovare.

Schimbarile climatice

Consiliul European isi reitereaza angajamentul fata de Acordul de la Paris si recunoaste ca este necesar sa se accelereze eforturile globale de abordare a schimbarilor climatice din perspectiva celor mai recente date stiintifice disponibile, mai ales a raportului special al IPCC referitor la impactul incalzirii globale cu 1,5°C peste nivelurile preindustriale.

Conform concluziilor adoptate, este important ca UE sa prezinte, pana in 2020, o strategie pe termen lung ambitioasa, care sa vizeze neutralitatea climatica in concordanta cu Acordul de la Paris, tinand seama totodata de particularitatile statelor membre si de competitivitatea industriei europene.

Consiliul European recunoaste ca realizarea obiectivului Acordului de la Paris ofera oportunitati semnificative si un potential important pentru cresterea economica, pentru crearea de noi locuri de munca si pentru dezvoltarea tehnologica, precum si pentru consolidarea competitivitatii europene.

Relatiile externe

La cinci ani de la anexarea ilegala de catre Rusia a Crimeei si a Sevastopolului, UE ramane ferma in angajamentul sau fata de suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. UE reafirma ca nu recunoaste si continua sa condamne aceasta incalcare a dreptului international, care ramane o provocare directa la adresa securitatii internationale.

Consiliul European a pregatit summitul UE-China, care va avea loc la 9 aprilie 2019.

Liderii UE si-au exprimat regretul profund pierderea de vieti omenesti si distrugerile din Mozambic, Malawi si Zimbabwe, provocate de ciclonul tropical Idai.

Asigurarea unor alegeri libere si corecte si combaterea dezinformarii

Consiliul European solicita intensificarea eforturilor coordonate menite sa abordeze aspectele interne si externe ale dezinformarii si sa protejeze alegerile nationale si europene in intreaga UE. Schimbul de informatii este esential in acest context, iar instituirea recenta a sistemului de alerta rapida reprezinta un important pas inainte.

Liderii UE indeamna operatorii privati, cum ar fi platformele online si retelele sociale, sa puna pe deplin in aplicare
codul bunelor practici si sa asigure standarde mai ridicate in privinta responsabilitatii si a transparentei.

Sursa foto: Fabio Berti / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri