Comisia Europeana va actiona Spania in instanta suprema a Uniunii Europene, deoarece este nemultumita de felul in care oficialii de la Madrid au actionat in problema preluarii companiei spaniole Endesa, a anuntat executivul european. "Mergem inainte cu acest caz", a spus un purtator de cuvant al Comisiei Europene, potrivit NewsIn.

Guvernul spaniol sustine oferta mai mica pe care a facut-o compania Gas Natural pentru preluarea Endesa. Oferta facuta de Gas Natural, cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Spania, se cifreaza la suma de 20 miliarde euro (26 miliarde dolari).

Compania germana E.ON spera sa poata sustine luna viitoare oferta formala pentru preluarea Endesa, dupa ce instantele spaniole au inlaturat ultimele obstacole legale aflate in calea licitatiei.

Comisia Europeana a cerut, la 20 decembrie 2006, Spaniei sa renunte la ultimele conditii impuse companiei germane de utilitati, E.ON, care a oferit 37 miliarde de euro pentru preluarea firmei iberice Endesa.

Comisia a acordat Spaniei 15 zile lucratoare pentru a se supune acestei decizii, care genereaza o situatie tensionata intre executivul de la Bruxelles si Madrid, pe fondul intentiei Comisiei de a deschide pietele energetice europene si a facilita acordurile transfontaliere. "Nimeni nu trebuie sa se indoiasca de angajamentul Comisiei de a asigura un mediu echitabil de desfasurare a activitatilor pentru toate companiile, lucru ce ar fi in beneficiul consumatorilor, europeni, companiilor si intregii economii", a declarat Comisarul European pentru concurenta. Neelie Kroes.

In ciuda faptului ca cererea UE nu afecteaza tranzactia, pentru ca E.ON a acceptat deja conditiile impuse de Madrid, aceasta poate fi considerata un test privind abilitatea Comisiei de a se impune in cadrul tranzactiilor transfrontaliere importante. "Regret ca Executivul Uniunii a fost din nou obligata sa intervina pentru a evita posibilitatea ca unele state membre sa puna conditii nejustificate asupra unei pachizitii europene majore", a declarat Kroes.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri