Compania Royal Dutch Shell a anuntat o crestere cu 2,6% a profiturilor din ultimul trimestru din 2006, depasind estimarile analistilor, datorita productiei mai mari si preturilor mai ridicate ale petrolului, informeaza NewsIn. Shell a precizat ca profitul net in functie de costul curent al ofertei din al patrulea trimestru, care se calculeaza prin scaderea schimbarilor valorii de inventar, a fost de sase miliarde de dolari.

Exluzand partile nonoperative, rezultatul a fost de 5,5 miliarde de dolari, peste estimarile medii de 2,216 miliarde de dolari, reiesite dintr-un sondaj Reuters la care au participat zece analisti. Al doilea gigant occidental dupa valoarea de piata, Shell a anuntat ca productia pentru al patrulea trimestru a crescut pana la 3,645 milioane de barili de petrol pe zi, de la 3,5 milioane de barili pe zi in aceeasi perioada a lui 2005.

Reprezentantii Shell au mai precizat ca vanzarea planificata a unei parti din control din proiectul gigant Sakhalin-2, din Rusia, catre Gazprom, va scadea baza rezervelor companiei cu 400 de milioane de barili si ca acest lucru se va reflecta in ciferele pentru rezerve din 2007.

Compania anglo-olandeza a mai anuntat ca rata de inlocuire a rezervelor, ce reiese din raportarea productiei Shell la noile descoperiri, a fost de 150% in 2006, acest rezultat incluzand proiectele petroliere din regiunile nisipoase.

Cu toate acestea, proiectele petrolierele din zonele nisipoase nu pot fi luate in calcul, potrivit regulilor stabilite de autoritatea financiara de control din SUA, Comisia de Valori si Schimburi(CVS). Shell nu a publicat rezultatele ajustate de CVS, care sunt cele mai urmarite de catre investitori.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Pretul petrolului poate ramane... scufundat pana la finele lui 2017