#1 Lupta pentru vaccinuri

#1 Lupta pentru vaccinuri

Pe măsură ce primele vaccinuri devin disponibile cantitativ, accentul va trece de la efortul dezvoltării lor la sarcina la fel de descurajantă de a le distribui. Diplomația vaccinului va însoți luptele din interiorul țărilor și între țări despre cine ar trebui să obțină vaccinul și când. Iar întrebarea cheie: câți oameni vor refuza acest vaccin?

#2 O redresare economică mixtă

#2 O redresare economică mixtă

Pe măsură ce economiile își revin în urma pandemiei, recuperarea acestora va fi una neuniformă. Guvernele jonglează între menținerea companiilor pe linia de plutire la sprijinirea angajaților care și-au pierdut locul de muncă. Iar decalajul dintre firmele puternice și cele slabe se va lărgi.

#3 Remedierea haosului internațional

#3 Remedierea haosului internațional

Cât de mult va putea noul Președinte al Americii, Joe Biden să repare ordinea internațională care este în cădere liberă? Tratatul climatic de la Paris și acordul nuclear cu Iranul sunt două dintre punctele importante pentru restabilirea ordinii internaționale. Dar prăbușirea acestei ordini este anterioară lui Donald Trump și va depăși președinția sa.

#4 Și mai multe tensiuni China-SUA

#4 Și mai multe tensiuni China-SUA

Nu vă așteptați ca Președintele Joe Biden să anuleze războiul comercial cu China. În schimb, el va dori să repare relațiile cu aliații pentru un rezultat mai eficient. Pe măsură ce tensiunea crește, tot mai multe țări din Africa până în Asia de Sud-Est fac tot posibilul să evite alegerea fontului preferat.

#5 Companiile din prima linie

#5 Companiile din prima linie

Un alt front pentru conflictul SUA-China îl reprezintă companiile și nu doar exemplele evidente ale Huawei și TikTok, întrucât afacerile devin și mai mult un câmp de luptă geopolitic. Pe lângă presiunea mondială, șefii se confruntă și cu presiunea din partea angajaților și clienților care cer să ia atitudine asupra schimbărilor climatice și justiției sociale, domenii unde politicienii au făcut prea puțin.

#6 Accelerarea tehnologică

#6 Accelerarea tehnologică

În 2020, pandemia a accelerat adoptarea multor comportamente tehnologice, de la videoconferință și cumpărături online, până la munca și școala la distanță. Anul 2021 va fi definitoriu în ceea ce privește viitorul acestor comportamente: se vor menține sau se va renunța la ele?

#7 O lume bazată pe turism intern

#7 O lume bazată pe turism intern

Turismul se va contracta și se va pune mai mult accent pe călătoriile interne. Companiile aeriene, lanțurile hoteliere și producătorii de aeronave se vor lupta să supraviețuiască, la fel și universitățile care se bazează foarte mult pe studenții străini. Și schimbul cultural va avea de suferit.

#8 O oportunitate pentru schimbările climatice

#8 O oportunitate pentru schimbările climatice

Luminița de pe fondul crizei este șansa de a lua măsuri privind schimbările climatice, deoarece guvernele investesc în planuri de redresare ecologică pentru a crea locuri de muncă și a reduce emisiile. Cât de ambițioase vor fi promisiunile țărilor la conferința ONU privind clima, conferință amânată din 2020?

#9 Anul deja-vu

#9 Anul deja-vu

Anul 2021, în multe privințe, este un fel de reluare, de o a doua încercare a anului 2020, deoarece evenimentele, inclusiv Jocurile Olimpice, Dubai Expo și multe alte adunări politice, sportive și comerciale fac tot posibilul să aibă loc un an mai târziu decât era planificat. Însă, din păcate, nu toate vor reuși acest lucru.

#10 Un semnal de alarmă pentru alte riscuri

#10 Un semnal de alarmă pentru alte riscuri

Academicienii și analiștii, dintre care mulți avertizează de ani de zile despre pericolul unei pandemii, vor încerca să determine factorii de decizie să își asume mai în serios alte riscuri neglijate, cum ar fi rezistența la antibiotice și terorismul nuclear.

Sursa foto: Shutterstock