Rusia și-a adunat la granița cu Ucraina mai multe trupe decât în 2014, atunci când a invadat Crimeea. Josep Borrell, diplomatul de top al Uniunii Europene, a spus că numărul militarilor care pare că se pregătesc de război a depășit deja 100.000.

Pe 19 aprilie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a explicat că situația de la granița Ucrainei este deosebit de îngrijorătoare.

„E cea mai mare adunare de militari pe care am văzut-o din 2014, atunci când Rusia a violat suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA.

În timp ce oficialii din UE și din SUA se îngrijorează în privința situației din Ucraina, Rusia spună că doar trupele sale doar se antrenează și că singura situație care ar duce la escaladarea conflictului ar fi amenințări din partea americanilor și a ucrainienilor.

„Nu ne este clar care este rolul trupelor rusești adunate în zona Crimeei.” a spus John Kirby.

John Borrell, diplomat european, a declarat inițial că numărul trupelor depășește 150.000, dar biroul său a redus numărul la doar 100.000, fără să ofere nicio explicație.

Borrell a declarat într-o conferință de presă de pe 19 aprilie faptul că deocamdată nu sunt planificate sancțiuni sau expulzări pentru diplomați ruși, cu toate că și el a declarat că adunarea trupelor la granița cu Ucraina este „cea mai mare”, cu toate că ministrul de externe al Ucrainei a cerut aplicarea unor noi sancțiuni.

În prezent, Rusia a restricționat mișcarea vaselor de luptă în apropierea Crimeei, în timp ce Administrația Federală a Aviației din SUA a avertizat companiile aeriene să circule cu prudență extremă pe lângă granița dintre Ucraina și Rusia.

Din 2014, de la începutul conflictului din Crimeea, în Donbass au murit peste 13.000 de persoane, în timp ce 1,5 de milioane de persoane au fost forțate să părăsească regiunea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri