Lukoil cauta sprijinul rusesc pentru un proiect in Irak

Cel mai mare producator de petrol rusesc, Lukoil a semnat un acord de parteneriat cu Ministerul de Externe si a precizat ca mizeaza pe sustinerea acestuia deoarece grupul se pregateste de negocieri pentru a revitaliza o intelegere importanta din sectorul petrolier in Irak.

Reprezentantii Lukoil si ai ministerului au declarat ca intelegerea, prima de acest tip in Rusia, urmareste sa sustina proiectele Lukoil din strainatate, sa apere interesele companiei prin mijloace diplomatice si sa faciliteze intalnirile firmei in strainatate.

In schimb, Lukoil va consulta ministerul referitor la problemele energetice."Compania noastra intra in noi regiuni, inclusiv dintre cele instabile politic. Vom avea nevoie de sustinerea ministeriala, mai ales in Irak", a declarat directorul executiv al Lukoil, Vagit Alekperov, informeaza NewsIn, citand Reuters.

Alekperov a declarat, luna trecuta, ca grupul pe care il conduce este optimist in legatura cu reluarea unei intelegeri din vremea fostului presedinte irakian, Saddam Hussein, pentru dezvoltarea unui zacamant urias de petrol din Iraq, in Qurna de Vest, dupa aprobarea, de catre cabinetul irakian, a unui proiect de lege a petrolului.

Reuters estimeaza ca intelegerea in valoare de patru miliarde de dolari, pentru dezvoltarea proiectului din Qurna de Vest ar putea fi complicata de faptul ca aceasta a fost respins de guvernul lui Saddam Hussein chiar inainte de coborarea acestuia de la putere, in 2003.

Parlamentul Irakului trebuie sa aprobe, inca, legea petrolului, care tinteste sa stabileasca un cadru legal pentru companiile straine care investesc in Iraq, dupa decenii de sanctiuni si ani de violenta de la invazia americana. Alekperov este un actionar majoritar la Lukoil alaturi de compania petroliera americana ConocoPhillips, care detine 20% din grupul rusesc.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
VIDEO Jair Bolsonaro şi-a dat masca jos după ce a anunţat că are Covid-19
Setari Cookie-uri