Pretul petrolului Brent s-a stabilizat ieri la peste 70 de dolari pe baril, dupa ce in cursul zilei de luni atinsese cel mai ridicat nivel din ultimele noua luni, pe fondul violentelor din Nigeria, ce au creat ingrijorari legate de stocurile americane in perioada verii

Petrolul Brent, comercializat la Londra, care este momentan mult mai reprezentativ pentru piata decat cel vandut la burse de la New York, a inregistrat o scadere de sase centi, pana la 70,43 dolari pe baril, dupa ce luni inregistrase o crestere de 1,07 dolari. La bursa din New York, petrolul a inregistrat o scadere de 26 centi, pana la 66,01 dolari pe baril.

"Preturile petrolului sunt in continuate mentinute la niveluri inalte de instabilitatea livrarilor petroliere din Nigeria. Au existat si semnale conform carora Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol nu planuieste sa majoreze productia prea curand", a declarat potrivit NewsIn, un analist al Commonwealth Bank of Australia, David Moore. O sporire a violentelor in Nigeria, stat care este al optulea producator mondial de petrol, a dus la reducerea cu o treime a productiei sale de petrol.

Problemele intampinate in ultima perioada de sectorul de rafinare al Statelor Unite ale Americii a dus la o reducere a stocurilor de benzina inainte de sezonul de vara, cand consumul atinge nivelul maxim, ducand la majorarea preturilor in ultimele saptamani.

Statele consumatoare de petrol au facut apel la OPEC sa majoreze productia pentru a reduce preturile si pentru a realimenta stocurile de combustibil. insa ministri energiei ai statelor membre OPEC insista ca livrarile se afla la un nivel bun. "Piata este bine aprovizionata, de fapt, putem spune sa este supra-aprovizionata", a declarat luni presedintele OPEC, Mohammed al-Hamli pentru Reuters.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Petrolul urca dupa neintelegirile dintre Arabia Saudita si Qatar