Nasdaq Stock Market a incheiat un acord privind achizitionarea celui mai mare operator bursier din nordul Europei, OMX, pentru 3,7 miliarde dolari, parte a planului de extindere in afara SUA anuntat de grupul american, relateaza presa internationala.
Oferta de preluare initiata de Nasdaq, care are toata sustinerea din partea consiliului de administratie al OMX si a principalilor actionarii ai ambelor companii, a fost stabilita la 0,502 actiuni Nasdaq si 94,3 coroane suedeze (13,7 dolari) pentru fiecare actiune OMX.

Oferta americanilor, calculata in functie de cotatia actiunilor Nasdaq la inchiderea sedintei de tranzactionare de miercuri, evalueaza OMX la 25,1 miliarde de coroane suedeze (3,67 miliarde dolari), reprezentand 208,1 coroane pe actiune (30,4 dolari), pret cu 19% mai mare decat cotatia titlurilor OMX la inchiderea sedintei bursiere de miercuri, respectiv 174,5 coroane pe actiune (25,5 dolari).

Grupul american s-a aflat sub presiune pentru finalizarea acestei tranzactii, dupa ce London Stock Exchange a refuzat in februarie oferta finala depusa de Nasdaq, intr-o perioada in care piata bursiera trece printr-o etapa de consolidare.

Nasdaq si OMX au precizat intr-un comunicat ca actualul director executiv al Nasdaq, Robert Greifeld, va conduce noua companie, ce va fi numita Nasdaq OMX Group, iar presedintele OMX, Robert Bocker, va prelua functia de presedinte adjunct al noului grup.

Dupa finalizarea tranzactiei, actionarii Nasdaq vor detine aproximativ 72% din noua companie, capitalizarea de piata a Nasdaq OMX Group urmand a se ridica la aproximativ 7,1 miliarde dolari.

Tendinta de consolidare manifestata de ceva timp in industria bursiera este alimentata de necesitatea de a oferi investitorilor posibilitatea de a realiza schimburi transfontaliere, de presiunea pentru reducerea comisioanelor de tranzactionare si de aparitia tehnologiilor de noua generatie, ce au fortat scaderea preturilor.

Uniunea Europeana va schimba, din 1 noiembrie, reglementarile pietei financiare astfel incat noile reguli sa permita intermediarilor, caselor de brokeraj sau burselor de valori sa faca tranzactii in orice alt stat membru al UE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri