Un număr neprecizat de militari ucraineni au fost acuzaţi de trădare după ce au desfăşurat o misiune neautorizată care a permis Rusiei să atace un aerodrom ucrainean, a anunţat joi Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Grupul de militari ucraineni intrase în contact în iulie anul trecut cu un pilot militar rus care, în schimbul unei sume de bani, s-a arătat dispus să dezerteze în Ucraina, cu tot cu avionul său, şi au elaborat împreună cu acesta detaliile operaţiunii. Dar serviciile secrete ruse au reuşit să intercepteze contactele cu acel pilot, astfel că planul a eşuat.

Mai rău, militarii ucraineni, care au acţionat "fără să se coordoneze cu autorităţile statele relevante", au divulgat în acest mod inamicului detalii despre localizarea personalului şi avioanelor forţelor aeriene ucrainene, ceea ce a permis Rusiei să execute cu succes o lovitură aeriană cu rachete asupra aerodromului Kanatovo, situat în partea centrală a Ucrainei, precizează SBU.

În acel raid un comandant ucrainean a fost ucis, alţi 17 membri din personalul bazei aeriene au fost răniţi, două avioane de vânătoare au fost distruse, iar pista aerodromului, clădirile şi echipamentele au suferit avarii.

SBU nu precizează numărul militarilor ucraineni implicaţi în operaţiunea eşuată, nici nu menţionează nume ale lor, precizând în schimb că ei au fost puşi sub acuzare pentru trădare şi abuz în funcţie.

"Conform investigaţiei, lovitura (aeriană) a fost cauzată de acţiunile individuale abuzive ale militarilor care au decis că captureze un avion al Forţelor Aerospaţiale Ruse, al cărui pilot ar fi acceptat o ofertă de a defecta în Ucraina. Aceste acţiuni pe cont propriu ale militarilor, care au condus la consecinţe serioase, decesul şi rănirea apărătorilor ucraineni şi au afectat capabilităţile de apărare ale ţării, impun o evaluare legală corespunzătoare", a transmis SBU.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri