Liderul republican din Camera Reprezentanţilor a SUA, Kevin McCarthy, s-a declarat marţi favorabil deschiderii unei proceduri de impeachment (destituire şi punere sub acuzare) împotriva preşedintelui democrat Joe Biden, care a reacţionat prin purtătorul său de cuvânt denunţând o anchetă cu motivaţie politică cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale, relatează AFP şi Reuters, conform Agerpres.

"Solicit comisiilor noastre din Cameră deschiderea unei anchete formale de impeachment împotriva preşedintelui Joe Biden", a anunţat McCarthy în faţa presei.

Republicanii, care au o majoritate fragilă în Camera Reprezentanţilor, îl acuză pe actualul lider de la Casa Albă în special că, în perioada când a fost vicepreşedinte al SUA, între 2009 şi 2017, a profitat de pe urma afacerilor dubioase făcute în Ucraina şi China de fiul său, Hunter Biden.

Potrivit lui Kevin McCarthy, actualul preşedinte democrat a "minţit" poporul american în legătură cu aceste afaceri.

Deschiderea unei proceduri de impeachment împotriva lui Biden este cerută de mai multe luni de aripa cea mai de dreapta a Partidului Republican, respectiv aripa care-l susţine pe fostul preşedinte Donald Trump. Acesta din urmă a fost el însuşi ţinta a două astfel de proceduri iniţiate de democraţi, ambele eşuate, prima fiind legată de o intervenţie a lui Trump pe lângă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca Ucraina să redeschidă o anchetă de corupţie ce viza compania Burisma cu care colabora Hunter Biden, anchetă care, conform republicanilor, fusese închisă în urma presiunilor vicepreşedintelui Joe Biden.

După ce republicanii au obţinut anul trecut majoritatea în Camera Reprezentanţilor, în urma alegerilor de la jumătatea mandatului, au promis că vor investiga familia Biden pentru că aceasta ar fi profitat de contactele sale politice pentru a face afaceri personale.

Casa Albă a condamnat virulent iniţiativa de impeachment împotriva preşedintelui Biden, considerând-o drept o acţiune cu motivaţie "extrem de politică" lansată de republicani cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale, la care preşedintele democrat doreşte să obţină al doilea mandat.

"Republicanii din Cameră l-au anchetat pe preşedinte timp de nouă luni şi nu au găsit nicio singură probă a unui act condamnabil", a scris pe reţeaua X (fosta Twitter) purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Ian Sams.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri