Tensiunile din Sudan continuă, în ciuda unui armistițiu fragil între armata oficială a statului și trupele rebele. Recent, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că doi români au reușit să iasă din țară cu ajutorul unei aeronave suedeze care i-a dus în Djibouti, statul din Golful Aden în care au ajuns și ceilalți nouă concentățeni care au fost evacuați în urmă cu două zile.

Criza din Sudan nu este aproape de sfârșit, lupta pentru putere între doi șefi ai armatei, foști aliați, ducând la incertitudine în întreaga zonă. Statele occidentale au emis, deja, atenționări de călătorie pentru Sudan, cerându-le cetățenilor aflați acolo să plece cât mai repede. În prezent, un armistițiu permite evacuarea străinilor din țară, dar nu se știe cât va continua această oprire a focului.

MAE a comunicat că cei doi români nu mai aveau documente valabile, aceștia intrând în procedura de urgență pentru a obține acte noi. Un alt cetățean român a plecat pe cale terestră în Egipt. Mai sunt, în prezent, alți 14 cetățeni români și alți doi membri de familie sudanezi care încearcă să iasă din țară pe cale terestră, profitând de sistarea focului.

Oficialitățile au declarat că sunt încă alți 11 români și câțiva membri de familie care trebuie să fie evacuați din Sudan și pentru care se caută soluții în prezent.

Recomandările MAE pentru cei care voiau să călătorească în Sudan

MAE reiterează recomandarea fermă adresată tuturor cetăţenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba (Etiopia) şi să comunice coordonatele proprii, dacă nu au făcut-o deja, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba +251 116 622 675, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice +251 935 350 059.

Care este situația din Sudan

O navă maritimă cu 1.687 de civili care fug de luptele armate din Sudan şi originari din peste circa 50 de ţări a sosit miercuri în Arabia Saudită, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe al acestei ţări, informează AFP, conform Agerpres. Sudanul este cufundat în haos de pe 15 aprilie, ca urmare a luptelor dintre forţele conduse de generalul Abdel Fattah al-Burhan, liderul de facto al Sudanului după puciul din 2021, şi cele ale adjunctului său Mohamed Hamdan Daglo, liderul paramilitarilor din Forţele de Susţinere Rapidă (FSR).

Potrivit ONU, peste 459 de persoane au fost ucise şi alte peste 4.000 au fost rănite până acum în aceste lupte. Un armistiţiu de trei zile încheiat sub egida SUA între beligeranţi a adus un pic de calm la Khartoum, însă martori au informat despre noi lovituri aeriene şi lupte. Mai multe operaţiuni de evacuare pe cale aeriană şi maritimă au fost deja organizate de Arabia Saudită. Sâmbătă, 150 de persoane au sosit cu o navă maritimă la Jeddah, oraş-port din Arabia Saudită.

Luni, un avion militar C-130 Hercules a transportat zeci de civili sud-coreeni spre o bază aeriană din Jeddah şi o navă a ajutat la traversarea Mării Roşii de către circa 200 de persoane originare din 14 ţări, din Port-Sudan. Treisprezece dintre civilii sosiţi miercuri erau sudanezi, alţii erau originari din ţări din Orientul Mijlociu, Africa, Europa, Asia, America de Nord şi America Centrală, potrivit comunicatului Ministerului Afacerilor Externe.

În total, 2.148 de persoane au fost evacuate până în prezent din Sudan spre Arabia Saudită, dintre care peste 2.000 de cetăţeni străini, precizează comunicatul.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri