Vladimir Putin, președintele Rusiei, face mai multe declarații de la Kremlin în legătură cu revolta Wagner. Declarațiile sale nasc mai multe întrebări decât cele care existau înaintea în legătură cu revolta din weekend. Putin dă de înțeles că îi cheamă pe soldații, care luptă în Wagner și „s-au întors din drum”, să se alăture armatei ruse, dar atrage atenția că organizatorii rebeliunii vor fi aduși în fața justiției.

Principalele declarații:

„Organizatorii rebeliunii trebuie să știe că vor fi aduși în fața justiției. Ce au făcut ei slăbește țara și este o amenințare.”
„Acest gen de acțiune este exact ce au făcut neo-naziștii la Kiev. Nu am dorit să fi ajuns să omorâm civili. Nu am dorit ca societatea noastră să fie împărțită(...) Ei au încercat să se răzbune pentru eșecul lor de pe front. Forțele speciale și-au păstrat jurământul către țară și aceste forțe au salvat Rusia.”
„Majoritatea luptătorilor Wagner sunt patrioți și sunt atașați țării și care ne apără, dar sunt încurajați de compatrioții lor și au întors spatele unei posibile vărsări de sânge. ”
„Vreau să le mulțumesc acelor soldați Wagner care au luat decizia de a se întoarce din drum. Toți ar trebui să ia legătura cu ministerul Apărării și să se întoarcă la casele lor. Vor fi lăsați în pace.”

Declarațiile sale vin după ce Evgheni Prigojin a precizat „nu am vrut să răsturnăm guvernul”.

Obiectivul a fost salvarea grupării, ameninţată de autorităţile ruse cu desfiinţarea, susţine el într-un mesaj audio de 11 minute difuzat pe canalul său de Telegram, preluat de Reuters şi AFP.

Prigojin a mai afirmat că preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, mediatorul între mercenari şi Kremlin, "a întins mâna şi a propus să se găsească soluţii pentru continuarea activităţii Wagner în mod legal".

El a insistat, ca şi cu alte ocazii, că Wagner este cea mai eficientă forţă armată din Rusia "şi chiar din lume", mult peste trupele ministerului apărării, aşa cum dovedeşte şi ceea ce a realizat sâmbătă, prin ocuparea oraşului Rostov şi trimiterea unui convoi înarmat până la 200 de km de Moscova. "Am dovedit o clasă mondială, aşa cum ar fi trebuit şi în 24 februarie 2022" (la începutul invaziei ruse în Ucraina - n. red.), a spus Evgheni Prigojin.

O altă afirmaţie pe care a repetat-o Prigojin, din nou fără dovezi, este că armata rusă a lovit cu rachete şi apoi a atacat cu elicoptere o tabără a Wagner, omorând circa 30 de mercenari; aceasta a fost, după spusele sale, scânteia care a declanşat "marşul pentru dreptate", către Moscova. El şi-a exprimat regretul că în timpul operaţiunii luptătorii din compania privată au fost nevoiţi să ucidă câţiva militari ruşi care le atacaseră convoiul cu elicoptere.

Sâmbătă, după încheierea acordului mediat de Lukaşenko, Kremlinul a anunţat că înţelegerea include renunţarea la acuzaţiile penale împotriva lui Prigojin şi plecarea acestuia în Belarus.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri