Legiuitorii de la Moscova vor să folosească și munca copiilor, dat fiind că tot mai mulți ruși sunt pe front, astfel că țara se confruntă cu un deficit de angajați. Așa că au reînviat ”munca patriotică” din perioada comunistă.

Duma de stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat în unanimitate legea privind ”educația prin muncă” a elevilor. Practic, toți elevii din ciclul gimnazial vor fi obligați să facă muncă patriotică pentru a trece clasa. De pildă, ei vor fi trimiși să planteze copaci, să aranjeze sălile de clasă și de sport, să ajute bibliotecile și muzeele. Copiii nu vor putea scăpa de muncă cu o scutire de la părinți, deoarece legea prevede că nu este nevoie de acordul acestora, scrie Kommersant.

Ideea a venit de la legiuitorii din Udmurția, o republică federală din centrul Rusiei. Aceștia au invocat în mod explicit modelul sovietic al ”muncii patriotice”, sugerând ca și studenții să fie trimiși ”în producție”, ca în perioada comunistă. Duma de stat a îmbrățișat cu căldură ideea, în cursul dezbaterii fiind folosită ca argument inclusiv literatură din perioada realismului socialist, ca romanul ”Așa s-a călit oțelul”.

Deși proiectul de lege pare relativ inofensiv – momentan este vorba doar despre activități în școli – deja este pregătit și următorul pas. Mai precis, Rusia Unită, partidul lui Putin, vrea ca elevii, cel puțin cei de gimnaziu, să poată fi implicați și în ”activități industriale”. Comuniștii din Dumă au sugerat și ei ca elevii să fie implicați în construcția școlilor și în industria ușoară.

Din cauza războiului, Rusia trece printr-o criză a forței de muncă. Șomajul a atins cel mai scăzut nivel din istoria post-sovietică - 3,2%.

Sursa foto: fotosparrow / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri