Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat oficial că președintele Turciei și-a dat acordul ca procedurile de aderare a Suediei în cadrul Alianței să fie avansate.

„Încântat să anunț că, după întâlnirea pe care am avut-o cu Recep Tayyip Erdogan și Ulf Kristersson, președintele Erdogan a fost de acord cu înaintarea protocolului de accedere a Suediei (la NATO - n.r) în Marea Adunare Națională (a Turciei) pentru o ratificare a acordului imediată. Este un pas istoric ce îi face pe toți aliații NATO mai puternici și să fie mai în siguranță”, a scris Stoltenberg pe contul său de Twitter.

Aderarea Suediei la NATO, la schimb cu primirea Turciei în UE

Cu câteva ore înainte de anunțul șefuluo NATO, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că nu există nicio legătură între negocierile de aderare a Turciei la UE şi intrarea Suediei în NATO, după cum a afirmat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

"Nu trebuie să-l considerăm un subiect legat", a spus Scholz în cadrul unei conferinţă de presă, referindu-se la negocierile de aderare ale Turciei la UE. El a estimat că "nimic nu stă în calea unei aderări a Suediei la NATO", pe care preşedintele turc o blochează de luni de zile.

"Deschideţi mai întâi calea aderării Turciei la Uniunea Europeană şi, apoi, vom deschide calea Suediei, tot la fel cum am deschis calea Finlandei", a declara Erdogan în ajunul deschiderii summitului anual al NATO la Vilnius.

Olaf Scholz a declarat că vede un "mesaj pozitiv" în declaraţiile preşedintelui turc, respectiv faptul că o undă verde pentru aderarea Suediei este "posibilă într-un viitor apropiat".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri