Oamenii de știință americani au obținut un câștig net de energie într-o reacție de fuziune nucleară pentru a doua oară, după experimentul istoric din decembrie anul trecut, în încercarea de a găsi o sursă de energie aproape nelimitată, sigură și curată, relatează The Guardian

Oamenii de știință de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din California au repetat experimentul la National Ignition Facility (NIF) pe data de 30 iulie, care a produs un randament energetic chiar mai mare decât în ​​decembrie, a declarat un purtător de cuvânt al institutului Lawrence Livermore.

Rezultatele finale sunt încă în analiză, a adăugat purtătorul de cuvânt, dar experimentul arată că oamenii de știință pot eficientiza procesul. Până în prezent, deși oamenii de știință puteau deja să inițieze reacția de fuziune nucleară, dar problema principală era aceea că aveau nevoie de mai multă energie pentru a o iniția decât ar fi putut genera reacția de fuziune nucleară în sine.

Ce este fuziunea nucleară și ce au realizat oamenii de știință?

Fuziunea nucleară implică zdrobirea elementelor ușoare, cum ar fi hidrogenul, pentru a forma elemente mai grele, eliberând o explozie uriașă de energie în acest proces. Abordarea, care dă naștere căldurii și luminii soarelui și a altor stele, a fost catalogată ca având un potențial imens ca sursă de energie durabilă, cu emisii scăzute de carbon.

În decembrie, oamenii de știință din cadrul Laboratorului Național Lawrence Livermore au obținut pentru prima dată un câștig net de energie într-un experiment de fuziune folosind lasere. Acest experiment a generat o putere de 3,15 megajouli energie, în timp ce laserul folosit pentru a iniția reacția de fuziune a livrat o putere de 2,05 megajouli asupra țineri țintei.

Cu alte cuvinte, a produs mai multă energie din fuziune decât energia folosită de laser.

Departamentul de Energie al SUA a numit-o „o descoperire științifică majoră, care va deschide calea pentru progrese în apărarea națională și viitorul energiei curate”.

Energia obținută prin fuziune nucleară deschide perspectiva unei surse de energie curate și abundente: Fuziunea nucleară nu eliberează gaze cu efect de seră sau deșeuri radioactive. Un singur kilogram de combustibil de fuziune, care este format din forme grele de hidrogen numite deuteriu și tritiu, poate furniza la fel de multă energie cât 10 milioane kilograme de combustibil fosil.

Dar a fost nevoie de 70 de ani pentru a ajunge la acest punct, iar tehnologia este încă departe de a fi perfecționată și viabilă din punct de vedere al costurilor. Oamenii de știință au avertizat că tehnologia este departe de a fi gata și nu este pe cale să rezolve criza climatică, dar au salutat cele mai recente descoperiri ca dovadă că puterea stelelor poate fi valorificată pe Pământ.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri