Rusia şi China efectuează manevre navale comune în Oceanul Pacific, care se axează în special pe exerciţii de salvare şi de luptă împotriva loviturilor aeriene, a anunţat Ministerul Apărării rus, relatează AFP, citată de Agerpres.

Moscova şi Beijingul şi-au întărit relaţiile militare în deceniul care s-a scurs. O cooperare care nu s-a diminuat după intervenţia militară rusă în Ucraina în februarie 2022.

O înregistrare video publicată de agenţia de ştiri rusă Tass arată nouă nave de mari dimensiuni navigând în formaţie, în timp ce membrii echipajelor se află pe punţi.

"Membrii forţelor navale ale celor două ţări au desfăşurat exerciţii anti-submarine, au respins un atac aerian al unui inamic fictiv, au efectuat exerciţii de salvare pe mare şi au perfecţionat tehnici de decolare şi de aterizare cu elicoptere pe puntea navelor de război", potrivit Ministerului Apărării rus.

"Un detaşament de nave ale marinei ruse şi ale marinei Armatei populare (chineze) de eliberare operează în prezent în apele Mării Chinei de Est", mai informează sursa citată.

Această zonă maritimă este cuprinsă între peninsula coreeană, Japonia, insula Taiwan şi China continentală.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian a declarat luni că cele două ţări au desfăşurat recent exerciţii "în apele din vestul şi nordul Oceanului Pacific".

"Această operaţiune nu vizează nicio terţă parte şi nu are nicio legătură cu situaţia actuală la nivel internaţional şi regional", a subliniat el.

Ministrul chinez al apărării Li Shangfu s-a aflat în Rusia în această săptămână pentru a participa la a 11-a ediţie a Conferinţei de la Moscova privind securitatea internaţională, organizată de Ministerul rus al Apărării.

Rusia şi China desfăşoară de mai mulţi ani numeroase exerciţii militare comune.

În luna iunie, cele două ţări au efectua o misiune de patrulare aeriană comună deasupra mărilor Japoniei şi Chinei de Est, determinând Coreea de Sud să desfăşoare avioane de vânătoare din precauţie.

Moscova şi Beijingul împărtăşesc o voinţă comună de a contracara ceea ce ele numesc hegemonia americană, notează France Presse.

China a chemat la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, inclusiv Ucraina, dar nu a condamnat niciodată public şi explicit invadarea Ucrainei de către Rusia. Ea intenţionează, în paralel, să joace un rol de mediatoare în conflict.

Sursa foto: World Defense

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri