Piloţii ucraineni pot fi instruiţi în România, la Baza 86, prin contract, dar piloţii români au prioritate la pregătirea pe aeronavele F-16, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

"Aşa cum a ieşit şi din deciziile pe care le-am luat la nivel politic, în România (piloţii ucraineni - n.r.) nu sunt excluşi, dar va fi pe bază contractuală", a arătat ministrul, adăugând că cel puţin trei state şi-au exprimat dorinţa, până în prezent, de a trimite piloţi la acest centru de instruire.

El a vorbit şi despre situaţia de securitate de la graniţă.

"La acest moment nu există nicio formă de încălcare a teritoriului naţional, fie el terestru, naval sau aerian. Din acest punct de vedere, cetăţenii români se află într-o stare de siguranţă absolută", a susţinut el.

În ceea ce priveşte anularea procesului de achiziţie de corvete, ministrul de resort explică faptul că nu există "lucruri imputabile Ministerului Apărării Naţionale" şi că "România nu a dus lipsă de planuri de apărare care să includă Marea Neagră".

Despre Grupul de Luptă de la Cincu, Tîlvăr afirmă că în prezent "nu există această nevoie operaţională pentru ridicarea la rang de brigadă".

"Asta nu înseamnă că nu suntem pregătiţi să o facem", menţionează ministrul.

Ce a mai declarat ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr:

„Dorinţa noastră este să avem lucruri care sunt de nivel înalt din punct de vedere tehnic, tehnologic, al interoperabilităţii, pentru că acesta este un alt deziderat al Armatei României şi este şi o obligaţie care decurge din apartenenţa noastră la un bloc militar.

Faptul că avem F-35 care urmează să ne fie livrat... Poate ca termen, când vorbim de 2030, poate părea un termen îndepărtat. Dar dacă ne gândim că la genul acesta de procurare de capabilităţi cam acestea sunt termenele, vom vedea că România va avea, nu foarte târziu, aceste capabilităţi.

Dacă vă facem o abordare comparativă cu alte state, unele chiar cu pretenţii, veţi vedea că nu stăm foarte rău. Apoi, faptul că urmează să ne vină 32 de F-16 iar este important aici, nu am cum să nu leg de F-16, centrul de instruire care va fi găzduit de România şi care, la Baza 86, va da posibilitatea în primul rând piloţilor români să se pregătească pentru avioanele F-16 care urmează să vină, dar şi altor membri ai Alianţei sau alţi parteneri doritori să poată face lucrul acesta în România.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri