Proiectul de lege la care lucrează Ministerul Apărării referitor la stagiul militar voluntar prevede că acesta poate fi făcut de femei şi bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, pe o perioadă de patru luni, şi ar urma să existe anumite stimulente, a declarat preşedintele Comisiei de apărare de la Camera Deputaţilor, Laurenţiu Leoreanu.

Membrii Comisiilor de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor au avut, marţi, o întâlnire cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

"S-a discutat pe trei linii legislative: Legea apărării, care este în formă finală şi va pleca pe circuitul de avizare; Legea 446, care a fost gândită şi începută din 2022 şi care vine inclusiv cu statutul militarului voluntar în termen şi acolo sunt, într-adevăr, câteva precizări pe care le-a prezentat ministrul, noi nu am văzut draftul, cu privire la cei care pot să facă (stagiul voluntar - n.r.): femei şi bărbaţi între 18 şi 35 de ani care nu au satisfăcut stagiul militar. Perioada pe care au propus-o e de patru luni şi, sigur, anumite recompense privind cazarea gratuită, salarizare, care, sigur, acolo se mai poate discuta, deci şi nişte stimulente. (...) Nu am intrat în detaliu pe propunerea de salarizare, era de a se merge, în discuţiile libere, undeva la trei salarii medii brute pentru acea perioadă. Ultimul proiect discutat ar fi statutul cadrelor militare, care în momentul de faţă se află în configurarea finală a draftului", a precizat Leoreanu, potrivit Agerpres.

El a menţionat că Legea 446 a ajuns pentru avizare la Ministerul de Finanţe, după ce a parcurs "toate celelalte puncte de oprire".

"Ministerul Apărării şi noi ne-am dori să intre în această sesiune în dezbatere aceste legi ale apărării, aşa cum le-am numit, şi să le putem dezbate, amenda şi aduce într-o formă finală cât mai repede", a transmis deputatul.

Leoreanu a menţionat că a început şi luarea în evidenţă a rezerviştilor care sunt încă apţi combatanţi.

"În momentul de faţă am înţeles că a început deja luarea în evidenţă a rezerviştilor care sunt încă apţi combatanţi, urmează ca după luarea în evidenţă să fie parcursă, în unele judeţe am înţeles că a şi început, chemarea pentru o pregătire de bază de o săptămână-două", a spus el.

Fălcoi (USR): Nu vorbeşte nimeni de stagiul militar obligatoriu, ci doar de un stagiu militar pe bază de voluntariat

Deputatul USR Nicu Fălcoi, membru în Comisia pentru apărare, a declarat, marţi, că propunerea Ministerului Apărării Naţionale (MApN) privind stagiul militar este de efectuare a acestuia pe bază de voluntariat, care să dureze patru luni, pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, indiferent de sex.

"Astăzi am avut o întâlnire la Ministerul Apărării Naţionale, odată la două - trei luni, obişnuim să ne întâlnim cu conducerea MApN, atât cea politică cât şi cea militară, pentru a fi puşi la curent cu situaţia la momentul actual (...). Legea 446, despre care s-a tot vorbit în ultimele zile, este clar că propunerea este de un stagiu militar voluntar. Să fie foarte clar pentru toată lumea, nu vorbeşte nimeni de stagiul militar obligatoriu, ci doar de un stagiu militar pe bază de voluntariat, propunerea este de patru luni, propunerea MApN, să dureze patru luni, în care tinerii între 18 şi 35 de ani, indiferent de sex, dacă îşi doresc acest lucru, să se poată pregăti pentru a fi în stare să utilizeze o armă ş.a.m.d.", a precizat Fălcoi, potrivit sursei citate.

El a adăugat că tinerii care optează pentru stagiul militar voluntar, vor primi o sumă de bani chiar pe timpul efectuării lui.

"Propunerea este ca să primească o sumă de bani chiar în timpul stagiului militar, să fie un stagiu militar plătit, un fel de soldă pentru cei care îşi doresc să facă acest lucru. Vreau să fie foarte bine înţeles, este o diferenţă destul de mare între Legea rezervistului militar, cea care este acum în vigoare, care nu a fost tocmai un succes în România, din păcate, şi un stagiu militar pe bază de voluntariat. Sunt două chestii total diferite. În opinia mea, ţinând cont de faptul că ultimul contingent de militari în termen a fost încorporat în 2006, rezerva operaţională a îmbătrânit şi e nevoie de înlocuirea ei. Cum o poţi face? Prin diferite metode, s-a încercat această metodă prin rezervistul voluntar, nu a fost de succes, încercăm altă metodă", a subliniat deputatul USR.

Fălcoi a menţionat că proiectul privind stagiul militar voluntar, precum şi cele privind apărarea şi statutul cadrelor militare sunt prioritare pentru MApN, care îşi doreşte ca aceste legi să fie adoptate în această sesiune parlamentară.

Sursa foto: Facebook/ Ministerul Apararii Nationale

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri