Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, este favorabil ideii ca Ucraina să se alătura Uniunii Europene până în anul 2030, dacă vor fi până atunci îndeplinite anumite condiţii

Ucraina poate fi membră a UE în anul 2030 dacă fiecare parte îşi face temele", a apreciat Charles Michel, potrivit Agerpres.

Pentru aceasta, a indicat el, UE trebuie "să grăbească procesul de luare a deciziilor". O aderare accelerată a Ucrainei "ar dovedi de asemenea că UE este capabilă de acţiune geopolitică", mai spune Charles Michel.

Moldova, în aceeași barcă cu Ucraina

Totuşi, el a asigurat că nu vor fi relaxate criteriile de aderare pentru Ucraina sau pentru vreuna din celelalte ţări candidate, respectiv cele şase state din regiunea Balcanilor Occidentali, Republica Moldova şi Turcia.

"Ucraina şi celelalte ţări candidate trebuie să implementeze reforme, să combată corupţia şi să îndeplinească criteriile privind legislaţia", a amintit Michel.

Chestiunea extinderii UE se află pe agenda summitului liderilor europeni care se reunesc joi şi vineri în oraşul spaniol Granada.

Negocierile de aderare a Ucrainei la UE nici nu au început

Ucraina a primit statutul de ţară candidată la UE în iunie 2022. Cele 27 de state membre nu au luat încă o decizie privind lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina. Odată iniţiate, aceste negocieri pot dura mai mulţi ani, fără a oferi garanţia intrării în blocul comunitar.

Conform actualelor reguli bugetare ale UE, dacă Ucraina ar adera la blocul comunitar ar avea dreptul să primească fonduri europene în valoare de 186 de miliarde de euro pentru perioada de programare obişnuită de şapte ani a UE, relevă un raport intern.

O eventuală extindere ar face ca statele membre care acum sunt beneficiare nete de fonduri europene să devină contributoare nete, ar impune o sporire a contribuţiilor actualelor state membre la bugetul multianual al UE şi ar diminua pentru aceste ţări subvenţiile de care beneficiază în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), se mai arată în raportul care evaluează costurile unei extinderi a blocului comunitar.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri