În Mestre, un cartier al Veneției, 21 de oameni au murit, printre care doi copii, după ce un autobuz a căzut de pe o pasarelă, iar mulți alții sunt răniți. MAE a informat că 4 dintre victime au naționalitate română.

4 români, victime în accidentul din Mestre, Veneția

Comunicatul MAE: ”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că Ambasada României la Roma și Consulatul General al României la Trieste s-au autosesizat, în regim de urgență, în urma informațiilor din presă referitoare la accidentul produs la data de 3 octombrie a.c., în localitatea Mestre, Republica Italiană, în urma căruia mai multe persoane și-au pierdut viața și altele au fost rănite, și au solicitat autorităților locale, în regim de urgență, informații suplimentare cu privire la cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate.

O echipă consulară mobilă din cadrul Consulatul General al României la Trieste s-a deplasat la fața locului, în regim de urgență, pentru a obține mai multe informații cu privire la identitatea tuturor persoanelor afectate.

Urmare a demersurilor întreprinse, permanent, în cursul nopții de 3 spre 4 octombrie 2023, cât și pe parcursul zilei de astăzi de către Ambasada României la Roma și Consulatul General al României la Trieste, MAE precizează faptul că printre victimele accidentului rutier se află și patru cetățeni români.

MAE subliniază că procedura de identificare a tuturor victimelor s-a efectuat cu dificultate, având în vedere circumstanțele producerii accidentului și gravitatea acestuia.

Totodată, MAE informează că echipa consulară mobilă din cadrul Consulatului General al României la Trieste s-a deplasat și la unitatea medicală unde au fost transportate trupurile neînsuflețite pentru a intra în legătură cu membrii de familie, în vederea acordării asistenței consulare specifice în astfel de situații.

Ambasada României la Roma și Consulatul General al României la Trieste continuă dialogul cu autoritățile locale și vor acorda întregul sprijin, în limita competențelor, în vederea repatrierii trupurilor neînsuflețite și eliberarea certificatelor de deces.”

Tragedia din Mestre, Veneția: 21 de morți, 20 de răniți

Cel puţin 21 de persoane au murit şi alte aproximativ 20 au fost rănite marţi seară la Veneţia, când un autobuz care transporta turişti, printre care ucraineni, francezi şi germani, a căzut de pe un pod şi a luat foc, potrivit autorităţilor acestui oraş din nord-estul Italiei, notează Agerpres.

"Bilanţul, provizoriu, arată cel puţin 21 de victime şi peste 20 de persoane internate în spital, multe dintre acestea fiind în stare foarte gravă", a anunţat Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, a cărei capitală este Veneţia, deplângând "o tragedie de proporţii enorme".

Printre victime se numără "turişti ucraineni", a declarat pentru un purtător de cuvânt al primăriei, dar şi germani şi francezi. Trei ucraineni, un croat, un german şi un francez se numără printre răniţi, a precizat purtătorul de cuvânt pentru AFP.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, declarase inițial că până în prezent nu există informaţii despre existenţa unor cetăţeni români printre victimele accidentului din Italia.

Cum s-a petrecut accidentul din Mestre

Accidentul s-a produs la scurt timp după ora locală 19.30. Autobuzul efectua o navetă între centrul istoric al Veneţiei şi un camping situat pe continent din partea companiei de transport public din Veneţia (ACTV), ceea ce explică că "victimele şi răniţii sunt de mai multe naţionalităţi, nu doar italieni", potrivit guvernatorului Zaia.

Patriarhul catolic al Veneţiei, Francesso Moraglia, a mers la locul accidentului pentru a binecuvânta rămăşiţele victimelor decedate, aliniate sub cearşafuri albe pe care fuseseră aşezate buchete de flori roşii.

Premierul italian, Giorgia Meloni, şi-a exprimat imediat "profundele condoleanţe". "Sunt în contact cu primarul Luigi Brugnaro şi cu ministrul (transporturilor) Matteo Salvini pentru a urmări ştirile despre această tragedie", a declarat ea într-un comunicat.

În străinătate, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a reacţionat pe X. "Gândurile noastre în această seară sunt alături de poporul italian, familiile şi cei apropiaţi victimelor teribilei tragedii de la Veneţia", a scris el.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis, în italiană, "sincere condoleanţe familiilor victimelor şi răniţilor", în timp ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, tot în italiană, că este "profund mâhnit de teribilul accident".

Potrivit pompierilor de la Veneţia, autobuzul "a luat foc" după ce a căzut de pe un pod peste linia de cale ferată între Mestre şi Marghera.

Potrivit cotidianului Il Corriere della Sera, autobuzul a ieşit de pe banda de circulaţie, a spart parapetul de protecţie de pe margine şi s-a prăbuşit pe calea ferată după o cădere de 30 de metri.

Unul dintre cele mai grave accidente din istoria Italiei

Ministrul de interne, Matteo Piantedosi, a declarat că "factorul agravant l-a reprezentat funcţionarea cu gaz metan (a autobuzului), astfel că focul s-a extins rapid". "Bilanţul este tragic şi dramatic şi mă tem că se va înrăutăţi", a declarat el.

Întrebat despre cauzele accidentului, vicepremierul Matteo Salvini, care este şi ministru al transporturilor, a menţionat pentru canalul Rete4 "ipoteza că şoferului i s-a făcut rău".

Cel mai grav accident de acest gen din Italia până în prezent a avut loc pe 28 iulie 2013. Un autocar care transporta aproximativ cincizeci de pasageri, toţi din provincia Napoli şi care se întorceau dintr-o excursie de trei zile, a căzut de pe un viaduct înalt de peste treizeci de metri lângă Avellino, la aproximativ 50 de kilometri est de Napoli. 38 de persoane au murit pe loc, două au decedat din cauza rănilor suferite.

Sursa foto: Twitter/Vigili del Fuoco

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri