Şefii diplomaţiilor armeană, azeră, rusă, turcă şi iraniană s-au reunit luni la Teheran pentru a încerca să calmeze tensiunile între Baku şi Erevan, în întâlnirea la cel mai înalt nivel după recucerirea de către Baku a regiunii Nagorno-Karabah, transmite AFP, conform Agerpres.

În paralel, însă, Ministerul azer al Apărării a anunţat luni debutul unor manevre militare cu Turcia în apropierea Armeniei. La Teheran, miniştrii de externe au prevăzut să discute despre pacea în Caucazul de Sud, regiune unde sunt situate Azerbaidjan şi Armenia. Ministrul de externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian, a apreciat că reuniunea poate constitui 'piatra de temelie pe calea instalării păcii şi sfârşitului provocărilor în Caucazul de Sud'.

Pentru aceste state, este vorba şi despre a arăta că nu au nevoie de occidentali pentru a-şi regla diferendele. 'Problemele regiunii nu pot fi rezolvate prin intervenţia unor forţe străine', a declarat preşedintele iranian Ebrahim Raisi după o întrevedere cu ministrul azer, potrivit site-ului preşedinţiei.

'Prezenţa străinilor în regiune nu doar că nu rezolvă problemele, dar complică situaţia', a subliniat şi Amir-Abdollahian în deschiderea reuniunii. Între Armenia şi Azerbaidjan există diferite formate de discuţii, dar până acum nu a fost găsit niciun acord.

Luni, Ministerul azer al Apărării a anunţat manevre militare în enclava azeră Nahcivan, care are frontiere cu Armenia şi Iran, precum şi în 'teritorii eliberate', a căror localizare nu a fost precizată şi care ar putea desemna Nagorno-Karabah sau districte azere adiacente. Exerciţiile, confirmate ulterior de Turcia, vor mobiliza până la 3.000 de militari din cele două state, zeci de vehicule blindate, de artilerie şi 20 de aparate de zbor, a indicat ministerul.

Franța oferă Armeniei sisteme de apărare sol-aer

"Relaţia în materie de apărare" între Franţa şi Armenia "se bazează pe principiul simplu că trebuie să fii în stare să te aperi şi să-ţi aperi populaţia", a explicat ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu, înainte de a anunţa semnarea unui contract între Erevan şi grupul francez Thales, precum şi o scrisoare de intenţie cu fabricantul european de rachete MBDA.

Contractul vizează achiziţia a trei radare Ground Master (GM200) de la Thales, a declarat el într-o conferinţă de presă susţinută în comun cu omologul său armean Suren Papikyan, fără să dezvăluie valoarea sa.

Acest radar cu rază medie de acţiune - furnizat deja Ucrainei - "dispune de capacităţi de detecţie remarcabile", a spus ministrul francez. El poate detecta un avion inamic la o distanţă de 250 km, fie că zboară cu viteză mică şi la altitudine joasă precum dronele sau la altitudine mare precum avioanele de luptă.

"Detectarea nu are niciun sens dacă nu este însoţită de module de intervenţie şi interceptare a atacurilor aeriene", a remarcat Lecornu. De aici şi scrisoarea de intenţie semnată cu MBDA "pentru dispozitive de tip Mistral", o rachetă sol-aer cu rază scurtă de acţiune.

Ministrul francez a insistat asupra faptului că acestea sunt echipamente defensive, care nu au scop "agresiv".

"Apărarea sol-aer nu se declanşează decât în cazul unei agresiuni.Este un sistem de arme care, prin însăşi natura sa, nu se activează decât dacă ar exista o agresiune pe teritoriul armean", a explicat el, în timp ce Baku a acuzat recent Franţa că duce o "politică de militarizare" în Caucaz.

Ministerul azer al Apărării a anunţat luni începutul unor exerciţii militare cu Turcia în apropierea Armeniei, într-un context de tensiuni între Baku şi Erevan după recucerirea regiunii Nagorno-Karabah de către armata azeră.

"Franţa va fi extrem de vigilentă în faţa oricărei tentative de ameninţare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Armeniei", a avertizat cu câteva ore mai devreme Ministerul francez de Externe într-o declaraţie pentru AFP. Tensiunile între Azerbaidjan şi Armenia au escaladat din nou după recenta ofensivă fulger a Azerbaidjanului, când a preluat controlul asupra Nagorno-Karabah în 24 de ore, după ce regiunea disputată s-a aflat timp de 30 de ani sub controlul separatiştilor armeni. Peste 100.000 de etnici armeni au fugit din Karabah în Armenia.

Erevanul se teme acum că vecinul său, mai bogat şi mai bine înarmat şi susţinut de Turcia, va încerca să se conecteze cu exclava azeră Nahicevan de pe teritoriul său prin invadarea sudului Armeniei, notează agenţia franceză de presă.

Sursa foto: Simon Haddad / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri