Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat duminică pe fostul preşedinte american Donald Trump în ţara sa pentru o lecţie de diplomaţie în vreme de război, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Referindu-se la faptul că Trump s-a lăudat că ar putea pune capăt invaziei Rusiei din Ucraina în 24 de ore dacă este reales, Zelenski a spus că principalul candidat republican la alegerile prezidenţiale ar trebui să vină să vadă situaţia cu propriii lui ochi.

"Fostul preşedinte Trump a spus că în circa 24 de ore se poate descurca şi încheia războiul. Ce pot eu să spun? Este foarte binevenit", a declarat Zelenski duminică pentru emisiunea "Meet the Press" de pe canalul NBC.

"Îl invit pe preşedintele Trump. Dacă vine aici, voi avea nevoie de 24 minute - da, 24 de minute, nu mai mult. Da. Nu mai mult. 24 de minute pentru a-i explica preşedintelui Trump că nu poate gestiona acest război", a adăugat el.

Zelenski a aruncat vina asupra preşedintelui rus Vladimir Putin, care a declanşat invazia Ucrainei din februarie 2022.

"Trump nu poate aduce pacea din cauza lui Putin. Dacă - pentru că întotdeauna există un 'dacă' - dacă nu încearcă şi dacă nu este gata să dea teritoriul nostru acestui om îngrozitor, dacă nu este gata să renunţe la independenţa noastră, el nu poate să se descurce. Da", a afirmat Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean Zelenski nu a menţionat propriul trecut cu Trump, al cărui proces de destituire a fost declanşat în 2019 în urma unei tentative de a face presiune asupra sa pentru a scoate la iveală informaţii compromiţătoare privindu-i pe Joe Biden, care era atunci senator de Delaware, şi pe fiul acestuia, Hunter.

Biden a efectua o vizită în Ucraina în acest an, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse. Candidatul republican în cursa prezidenţială internă Chris Christie a efectuat şi el o vizită în Ucraina. Fostul vicepreşedinte american Mike Pence a vizitat şi el acest stat înainte de a se retrage din cursa prezidenţială.

Zelenski a mai spus că nu a mai avut niciun contact cu Trump după ce acesta şi-a încetat mandatul, în 2021.

Întrebat dacă în opinia sa Trump se gândeşte la cele mai bune interese ale ucrainenilor, Zelenski s-a arătat sceptic.

"Sincer, nu ştiu. Sper că nu depinde numai de preşedinte ca instituţie. Cred că depinde de opinia americanilor, a societăţii voastre", a mai spus el.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri