Înalţi responsabili ai ONU au lansat un apel la o "încetare imediată umanitară a focului" în războiul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas în Fâşia Gaza, exprimându-şi indignarea faţă de bilanţul ridicat al victimelor, între care un număr "record" de 88 de membri din cadrul personalului Naţiunilor Unite, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

"De aproape o lună, lumea observă situaţia care se derulează în Israel şi în Teritoriul palestinian ocupat, cu şoc şi groază faţă de numărul în creştere de vieţi pierdute şi distruse", au scris şefii mai multor agenţii ONU şi organizaţii neguvernamentale, într-un rar comunicat comun.

Conducători a 18 organizaţii - între care Unicef, Programul Alimentar Mondial (PAM), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Biroul pentru afaceri umanitare al ONU (OCHA) şi organizaţia neguvernamentală CARE - califică drept o "ruşine" bilanţul victimelor războiului între Israel şi Hamas, declanşat la 7 octombrie în urma atacului fără precedent al grupării islamiste palestiniene în comunităţi din sudul Israelului.

Ministerul Sănătăţii coordonat de Hamas a anunţat luni că bilanţul morţilor în urma bombardamentelor israeliene din Fâşia Gaza a depăşit pragul de 10.000 de persoane.

Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel, majoritatea civili, dintre care cei mai mulţi în 7 octombrie, potrivit autorităţilor israeliene.

În Gaza,"o populaţie întreagă este asediată şi atacată, interzicându-i-se accesul la elementele de bază pentru a supravieţui, fiind bombardată în locuinţe, în adăposturi, în spitale şi în lăcaşurile de cult. Aceasta este inacceptabil", scriu responsabilii ONU şi umanitari în acest comunicat.

"Mulţi lucrători umanitari au fost ucişi din 7 octombrie, inclusiv 88 de colegi din UNRWA (Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni), cel mai ridicat număr de morţi în rândul personalului ONU în timpul unui singur conflict", susţin ei.

Autorii comunicatului fac de asemenea apel la Hamas să-i elibereze pe cei peste 240 de ostatici răpiţi de pe teritoriul israelian şi aduşi în Gaza în 7 octombrie, cerând fiecărei părţi să-şi respecte obligaţiile în conformitate cu dreptul internaţional.

Pentru a veni în ajutorul populaţiei, mai multe alimente, apă, medicamente şi combustibil trebuie lăsate să intre în Fâşia Gaza, adaugă semnatarii.

"Avem nevoie de o încetare imediată umanitară a focului. Au trecut 30 de zile. Destul. Acest lucru trebuie să înceteze acum", susţin autorii comunicatului în final.

Sursa foto: ONU

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri